Научници | “На вистински пат сме да ја расветлиме Алцхајмеровата болест”

700

Научници од Велика Британија и Белгија веруваат дека откриле како мозочните клетки умираат при Алцхајмерова болест.

Ова е мистерија и извор на научна дебата со децении.

Но, тимот ги поврзал абнормалните протеини кои се акумулираат во мозокот со „некроптоза“, форма на клеточно самоубиство.

Откритијата се опишани како „кул“ и „возбудливи“ бидејќи даваат нови идеи во лекувањето на болеста, јавува BBC.

Губењето на мозочните клетки, наречени неврони, кои доведуваат до симптоми на Алцхајмерова болест вклучуваат губење на меморијата.

И ако погледнете во мозокот на луѓето со оваа болест, ќе видите дека се акумулираат абнормални протеини наречени амилоид и тау.

Но, научниците не беа во можност да ги поврзат точките помеѓу овие клучни карактеристики на болеста

Еве што сега мислат дека се случува научниците од Dementia Research Institute при University College London и белгискиот KU Lueven.

Тие велат дека абнормалниот амилоид почнува да се акумулира во просторот помеѓу невроните, што доведува до воспаление на мозокот, што на невроните не им се допаѓа. Ова почнува да ја менува нивната внатрешна хемија.

Се појавуваат купчиња од тау и мозочни клетки и почнуваат да произведуваат специфична молекула (наречена MEG3) која предизвикува смрт со некроптоза. Некроптозата е еден од методите што нашите тела ги користат за да ги исчистат несаканите клетки додека создаваат нови.

Мозочните клетки преживеале кога тимот успеал да го блокира MEG3.

„Тоа е многу важно и интересно откритие“, изјави за BBC. истражувачот проф. Bart De Strooper од UK Dementia Research Institute. „За прв пат имаме поим за тоа како и зошто невроните умираат при Алцхајмерова болест. Имаше многу шпекулации 30-40 години, но никој не го откри механизмот“.

Одговорите доаѓаат од експериментите каде човечките мозочни клетки се трансплантираат во мозокот на генетски модифицираните глувци.

Неодамна има успех во развојот на лекови кои го отстрануваат амилоидот од мозокот и ги означуваат првите третмани за забавување на уништувањето на мозочните клетки.

Професорот De Strooper вели дека откритието дека молекулата што блокира MEG3 може да ги задржи мртвите мозочни клетки на заливот може да доведе до „целосно нова линија на развој на лекови“.

Сепак, ќе бидат потребни години истражување.

Проф. Tada Spears-Jones, од University of Edinburgh и претседател на British Neuroscience Association, вели дека тоа е „одлична работа“.

Таа рече дека „се однесува на една од основните празнини во истражувањето на Алцхајмеровата болест… ова се фасцинантни резултати и ќе бидат важни за придвижување на полето напред“.

Сепак, таа нагласи дека „потребни се многу чекори“ пред да се знае дали може да се користи како ефикасен третман за Алцхајмерова болест.

Д-р.Susan Koolhaas, од Alzheimer’s Research UK, вели дека наодите се „возбудливи“, но сè уште се во многу рана фаза.

„Овие откритија се важни затоа што укажуваат на нови механизми на клеточна смрт кај Алцхајмеровата болест што не ги разбиравме претходно и би можеле да го отворат патот за нови третмани кои ќе го забават или дури и ќе ја запрат прогресијата на болеста во иднина“.