Стресната работа за несоодветна плата предизвикува срцеви заболувања кај мажите

309

Мажите кои работат напорна работа за ниска плата имаат двојно поголема веројатност да развијат срцеви заболувања од оние чии работни места се помалку напорни и позадоволителни, покажа новото истражување.

„Комбинираниот ефект на обемот на работа и нерамнотежата на напорот и наградата беше сличен по големина на ефектот на дебелината врз ризикот од коронарна срцева болест“, според тим канадски лекари чие истражување го објави American Heart Association.

Додека резултатите за жените беа нејасни, можеби укажувајќи на поголема издржливост, мажите кои трпеа „стресни работни услови“ и кои „чувствуваа дека вложуваат многу труд, но добиваа мал надомест“ се соочуваа со двојно поголем ризик од срцеви болести во споредба со мажите „без овие психосоцијални стресори“.

„Нашата студија ја нагласува итната потреба за проактивно справување со стресните работни услови за да се создаде поздрава работна средина која ќе им користи на вработените и на работодавците“, рече Mathilde Lavigne-Robichow од Canada’s Université Hospital Quebec-Laval.

Научниците следеле околу 6.500 луѓе од Квебек, кои претежно работеле на канцелариски работни места, од 2000 до 2018 година, но рекле дека наодите се релевантни за слични општества, како што се САД, каде што срцевите заболувања однесоа околу 383.000 животи во 2020 година.

„Нашите резултати сугерираат дека интервенциите за намалување на стресните фактори на работното место може да бидат особено ефективни за мажите и може да имаат позитивни импликации за жените, бидејќи овие стресни фактори се поврзани со други распространети здравствени проблеми како што е депресијата“, рече таа.