Најголемиот ужас за мажите е ако го “скршат” пенисот

173

Фрактурата на пенисот тешко е да се погреши. За време на раскинувањето на ткивото постои карактеристичен звук-тоа е пукнатина на целото тело и кавернозните тела.

Таквите мизерии не се главниот предмет на повеќето луѓе. Пенисот може да биде пукнат, притиснат, повреден, искривен, па дури и скршен.

Всушност, фрактурата на пенисот не е ништо друго освен руптура на кавернозните тела, жолчниот меур, а понекогаш и на уретрата. Ова е најсериозна траума на машкиот генитален орган.

Причини

Иако фрактури на пенисот не се вообичаени во медицинската пракса, сè уште е можно да се случи. Оваа опасност за пенисот се случува прид ерекција и речиси сите фрактури се затворени. Најчесто место на повреда – се разбира во љубовниот кревет. За време на сексуалниот однос, се забележуваат и до 58% од сите фрактури. Особено ризично во овој поглед е положбата на „возачот“ кога жената прави остра или погрешна работа. Но, на овој начин може да завршат експериментите со други позиции. Во овој случај, исправениот пенис не влегол во вагината, но го погодил перинеумот или бутот.

Понекогаш пенисот се крши во други ситуации, на пример за време на сексот во автомобилот, како резултат на активна мастурбација, со ненадејни промени во телото, па дури и при спиење. Мажите кои ја преценуваат моќта на нивното „достоинство“ се распаѓаат додека притискаат да го ослободат од ерекцијата. Остро кршење на гениталното ткиво може да се појави и за време на мастурбацијата, која може да има многу потешки последици отколку во траума во кревет.

Што треба да се направи?

Ако веќе се случило да се скрши пенисот, мора веднаш да се стави завој на телото и да приложи уште мраз. Потоа треба да бидете хоспитализирани во одделот за урологија или барем во хируршкиот оддел. Ако пенисот е скршен, потребна е итна операција.

Може ли да не се оди на операција? Иронично, многу луѓе го игнорираат прекинот и велат „Самиот ќе помине!“ Принцип. Но, во овој случај треба да се подготвите за проблеми. По заздравувањето на фрактурата, има груба лузна која е последица, но откако таа ќе се формираа доаѓа до значително нарушување на пенисот, лошо снабдување со крв во организмот и последователен недостаток на ерекција. Секако, ова го прави сексуалниот чин тежок и често невозможен.

Покрај тоа, со зголемена возбуда, се јавува болка. Но, дури и во оваа ситуација, сè не е изгубено: контактирајте со пластичен хирург кој ќе ја отстрани лузната и ќе го исправи пенисот. Кога нервите ќе се распаднат, случајот може да заврши со импотенција.

Затоа не ја одложувајте вашата посета на лекар. Ако фрактура на пенисот не се лекува веќе неколку години, може да се појават неповратни промени во кавернозните тела и само протеза може да го врати сексуалниот однос.