Над 50 отсто од животните исчезнале во изминатите 50 години | Видео

334

Животинската популација која егзистира во шумите се намалила за 50 отсто во последните 50 години, пренесуваат светските медиуми.

Причина за тоа е нелегалниот лов, климатските промени и болестите кои се закануваат на врсти како приматите, рептили и птици.

Од 1970 година, популацијата на примати и големи птици се намалила за алармантни 53 отсто, а најголема закана за нив е тоа што се уништува нивното природно живеалиште.

Шумските пожари, наводнувањето и неконтролираната сеча на шумите се неколку од причините за ваквата загрижувачка ситуација.

Најмногу на удар е животинскиот свет кој живее во шумите на Амазон, а алармот е вклучен за да се сопре уништување на шумските предели, за да може да се спаси некој редокј вид на животно.