Мистериозен небесен диск | Дали археолозите разоткриле историска измама? 

116

Експертите заклучија дека дискот од триесет и два сантиметри, покриен со синкаво-зелена патина, со златни инсерти во форма на сонце, месечина и sвезди, е верски објект, но и софистициран астрономски часовник.

Радиојаглеродната анализа покажа дека т.н. небесниот диск од Небра се формирал пред повеќе од 3.800 години, што го прави најстарата позната претстава за универзумот.

Иако на почетокот се сомневаше во автентичноста на објектот, професијата ги отфрли ваквите шпекулации, и оттогаш повеќе или помалку се зборува за дискот како едно од највредните археолошки наоди на дваесеттиот век и како германско национално богатство, пишува хрватскиот портал Повијест.

Сепак, некои археолози тврдат дека славниот диск не е стар колку што првично било утврдено.

„Да бидам прецизен, времето на неговото создавање се префрла на неколку илјади години, така што има барем една постара космичка претстава – пронајдена на сводот на древна египетска гробница.

Археолозите Руперт Гебхард и Ридигер Краус во студијата тврдат дека дискот воопшто не бил дел од богатата ризница од бронзеното време.

„Знаевме дека ќе доживееме напади – за Германците, овој објект е национално богатство, исто како и„ Деветтата симфонија “на Бетовен.

Како настана конфузијата?

„Како прво, потрагата по богатство со помош на детектори за метал во Германија се смета за незаконска, односно грабеж на гробовите. Двајца мажи, кои беа уапсени веднаш по продажбата на пронајдокот за триесет илјади германски марки, сакаа да докажат дека соработувале со органите на прогонот “, тврдат истражувачите.

Сепак, само понатамошните анализи ќе покажат дали Гебхард и Краус се во право.