Некои енергетски пијалоци содржат состојка што предизвикува рак

103

Научните истражувања покажаа дека енергетските пијалоци содржат високо ниво на водород пероксид, хемикалија за белење.

Професорот Луис Бенет, кој работел на истражувањето, вели дека многу луѓе внесуваат водород пероксид преку потрошувачка на енергетски пијалоци, па затоа постои ризик од развој на рак.

Според научниците, водород пероксид се користи за санитарни услови, а остатоци до 5 мг / кг се дозволени во прехранбените производи и пијалоците. Иако ова е законско ниво во Австралија, во многу други земји дозволените нивоа се многу пониски (0-0,5 мг / кг).

Ова се одразува на тоа дека токсичноста не е добро разбрана, особено за редовна потрошувачка од ~ 350 ml, како што се комерцијални пијалоци.

Ги анализиравме нивоата на водород пероксид во голем број комерцијални пијалоци и откривме дека некои хемиски комбинации на состојки во енергетските пијалоци можат да ја активираат оваа реакција.

Се надеваме дека нашето истражување ќе доведе до нови стандарди за избегнување на производство на водород пероксид во овие видови популарни пијалоци – вели професорот Бенет, додавајќи дека се надева дека ќе соработува со одредени компании за решавање на овој проблем.

Нашето тековно истражување се занимава со начинот на избегнување или распаѓање на водород пероксид – заклучи професорот