Запис од 1942 година, како пророштво, совршено го опишува светот во кој живееме денес

485

Еден пасус стана вирален и зборува за „советите на постариот ѓавол до помладиот“, а како што е наведено, датира од 1942 година.

Веројатно, станува збор за писмо во кое постар демон му го пишува на својот помлад братучед како своевиден совет за менторство и го учи како да доведе до падот на човекот (т.е. човештвото) за кого зборува со зборови како „пациент“.

Прочитајте го внимателно:

„Како навиките на суета и возбудата од несовесен живот стануваат сè посуетни и неодоливи (тоа е, за среќа, успех на навиката на задоволство), ќе забележите дека сè или ништо е доволно за да привлечевниманието на човекот. Веќе не ви е потребна добра книга, каква што тој навистина сака, за да го одвлечете од молитва, работа или спиење. Секоја рекламна страница на дневниот весник ќе го стори тоа.

Можете да го натерате да го поминува своето време не во интересно друштво на луѓе што ги сака, туку во разговор со луѓе кон кои е рамнодушен, за работи работи што во суштина му се досадни.

Ќе го донесете да нема да прави ништо со часови. Можете да го задржите до доцна во ноќта и не за бучно задоволство, туку само да седи во ладна просторија и да зјапа во изгаснатото огниште.

Секоја непожелна, здрава, радосна активност за нас може да се запре на тој начин, без да му се даде ништо. Така, на крајот еден човек, како еден од моите пациенти по потекло, може да каже: „Сега сфатив дека поголемиот дел од мојот живот го поминав правејќи ниту она што морав, ниту она што го сакав“. – Ч.С. Луис (1942)