Мешавина на билки за проблеми со простатата

85

Простатитис е воспаление на простатата. Оваа болест е честа и дијагностицирана кај повеќе од 80% од зрелите мажи, околу 30% од нив се на 20-40 годишна возраст.

Во случај на простатитис, по консултација со лекар може да се користи традиционална медицина.

Со заразен воспалителен процес во простатата, следниве комбинации на билки се покажаа како исклучително корисни.

Комбинација 1
Цвеќиња од календула, коприви, лапава, анасон, конска опашка – Подготовка на инфузијата (10: 200). Земете 1/4 чаша 3-4 пати на ден.

Комбинација 2
Овошје смрека, бреза лисја, корен од глуварче во еднакви количини. Подготовка на инфузијата (10: 200). Земете 1 лажица 3 пати на ден.

Комбинација 3
Кантарион, цвеќиња од камилица и липа со облик на срце во еднакви количини. Подготовка на инфузијата (10: 200). Земете 1-2 чаши во топлина во текот на ноќта.