Мажите лажат за сè кога ќе им се случи една работа

176

Експертите веруваат дека мажите чија самодоверба е разнишана имаат тенденција да измислуваат работи со цел да остават подобар впечаток за себе пред другите.

Истражувачи од Универзитетот во Вашингтон, во кој учествувале студентите, откриле дека таквите лица ја компензираат несигурноста претерувајќи со фактите за себе, од висината, бројот на љубовните врски, до состојбата на нивните финансии.

Немоќните мажи претеруваат …

– Знаеме дека машкоста им е многу важна – вели професорката по психологија Сепна Шеријан, која го водеше истражувањето.

– Во првиот дел од истражувањето, ги замоливме студентите да стиснат посебен уред што ја мери силата со двете раце. Забележавме лажни резултати за нив, некои беа типично машки, а други типично женски. Потоа им дадоа прашалници со прашања во врска со висината, бројот на љубовните врски, машки или женски производи …

Испитаниците кои биле подложени на послаби резултати од силата на рацете, повеќе лажеле и покажале помал интерес за женската козметика, како да мислеле дека тоа дополнително ќе ја намали нивната машкост.

Значи, ако не верувате премногу во сопствените вредности и способности, работете на самодоверба затоа што, велат експертите, тоа е вештина што се учи.