Кога ништо во вашиот живот не ви оди, запомнете ги овие две приказни

285

Кога животот е тежок, тогаш треба да бидете најсилни. Можете да го достигнете врвот само со силна верба во себе.

Само оние кои никогаш не се предаваат постигнуваат успех во животот. Овие две приказни ја опишуваат самата суштина на животот.

Прочитајте ги внимателно

I

Еден ученик го прашал својот духовен господар:

Господару, што би рекол ако дознаеш за мојот пад?
Стани!
И следниот пат?
Повторно, стани!
И, колку време така?
Паѓате и станувате додека сте живи! Оние кои паднале и не воскреснале се мртви.

II

Баба ми еднаш ми даде совет: “Ако ти е тешко, направи мали чекори. Прави што треба да направиш, малку по малку, ми рече.”

Не гледај во иднината. Не размислувај ниту што ќе се случи утре. Избриши ја прашината. Напиши писмо. Свари ја супата.

Правите мали чекори. Направете чекор, застанете, одморете се, пофалете се. Ќе дојде вториот ден, а потоа третиот, вие дури и нема да забележите, и вашите чекори ќе станат подолги и малку по малку, животот ќе се подобрува.

Ќе дојде време кога ќе размислите за утре без солзи. Животот е полн со подеми и падови, ништо не се случува преку ноќ. Треба да бидете упорни и ќе дојдат подобри денови.