Постои ли природен лек кој може да ги ублажи првите симптоми на коронавирусот?

498

Коронавирусот сè уште е присутен во светот, така што постојано се спроведуваат нови научни истражувања со цел да се разоружа овој невидлив непријател.

Научниците претходно откриле дека еден природен лек може да помогне во ублажување на должината на настинка.

Исто како и другите настинки и коронавирусот влијае на респираторниот систем, така што тие утврдиле дека овој природен лек може да им користи и на луѓето кои страдаат од корона.

Сега истражувачки тим од Универзитетот во Единбург сака да ја тестира оваа теорија.

„Во отсуство на соодветна вакцина, потребен ни е безбеден и ефикасен третман што би можел да се користи ширум светот“, велат научниците.

Нивните тврдења се однесуваат на тоа како хлотидните јони кои се добиваат од солта имаат антивирусно дејство што делува на голем број типови вируси.

Од ова, тие претпоставуваат дека плакнењето на носот и грлото со солена вода може да игра улога во намалувањето на симптомите и времетраењето на инфекцијата со ковид.

Истрагата во Шкотска сега регрутира доброволци со вирусот корона за да учествуваат во нивното истражување.

Кога третирате коронавирус, многу е важно да пиете што е можно повеќе течност за да уринирате што е можно почесто и да се спречи дехидрација.

Британскиот национален здравствен центар, исто така, советува употреба на парацетамол или брофен за ублажување на непријатните симптоми.

А за ублажување на кашлицата, тие советуваат да избегнете лежење на грб, туку лежењето на страна или седењето, а исто така и консумирањето мед е ефикасно.