Масло од коноп

1895

Повеќе од 8000 години се користи во народната медицина на Источна и Централна Азија, но во последно време добива на популарност и на Западот.

Природни нерафинирано масло од коноп, подготвено на посебен начин, мора да има убава зеленкаста боја и пријатен вкус на бадем.

Постои научен доказ за придобивките од масло од коноп за намалување на стресот и зголемена анксиозност; за нарушен сон, намален апетит и варење; хронична болка, како и кардиоваскуларни и дерматолошки заболувања.

Неколку истражувачи го препорачуваат маслото од коноп за превенција од рак.

Една лажица содржи 14 грама масти, од кои се незаситени само еден грам. Благодарение токму на овој состав,маслото од коноп може да стане одлична замена за животински масти, вклучувајќи го и путер.

Американското здружение за срце препорачува не помалку од 7% заситени масти во менито. Oдносот меѓу незаситените и заситените масни киселини го прават овој производ еден од најдобрите за превенција на ризикот од тромбоза, кардиоваскуларни и онколошки болести.

Покрај тоа, овие масни киселини се многу корисни за мозокот како за тие што се активните години, така и за тие во поодминати години.

Американските научници објавија дека маслото од коноп е одличен извор на витамини, минерали, вклучувајќи калциум, магнезиум, калиум, бакар, фолна киселина, токоферол и пиридоксин.

Секако, вие можете безбедно да го користите во вашата кујна, но имајте предвид дека кога се загрева над 71 степени целзиусови ова масло го губи својот квалитет и вкус. Најоптимална опција е да се користи како додаток за салати.