Луѓето, веројатно, ќе се вакцинираат двапати против коронавирусот

349

Луѓето веројатно ќе треба да се вакцинираат двапати против новиот вирус корона, за да се добие целосен имунитет, пишува USA Today.

Интервалот помеѓу двете дози веројатно ќе биде околу еден месец, а можно е да се побара дополнителна доза неколку години подоцна.

Научниците ширум светот работат на создавање на вакцина против вирусот САРС-КоВ-2, предизвикувачкиот агенс на „ковид-19“ и сега имаат индикации за тоа како би изгледала вакцината.

Две дози се веројатни, бидејќи САРС-КоВ-2 е нов вирус и никој нема антитела, пренесува хрватскиот индекс.

Првата доза треба да го подготви имунолошкиот систем и да му помогне да го препознае вирусот, а втората ќе го зајакне имунолошкиот одговор.

Во првата доза, имунолошкиот систем реагира на нешто што сè уште не го сретнал.

Потоа тој го обработува и го запаметува, развива антитела и имунолошки клетки, а за тоа му требаат околу 14 дена, велат експертите.

Повеќе од сто кандидати за вакцината се во различни фази на тестирање низ целиот свет, а скоро сè се очекува да биде во режим со две дози, изјави Бери Блум, имунолог и професор по јавно здравје на Харвард.

Точната доза ќе биде јасна кога ќе бидат познати резултатите од клиничките испитувања на потенцијални вакцини врз луѓето, рече Кели Мур, директор на Коалицијата за акција за имунизација (IAC), невладина организација која дистрибуира информации за вакцините во соработка со Националниот национален центар за контрола и превенција на болести на САД.

„Ќе го имаме одговорот по тестирањето врз луѓето. Тогаш ќе го знаеме имунолошкиот одговор. Тестовите на животните укажуваат дека ќе бидат потребни две дози“, рече Мур.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.