Контрола на умот преку телевизија

674

Зошто граѓаните не ги вознемирува сè поголемиот број на бездомници, собирачи на шишиња, невработени, блокирани и насилно избркани сограѓани?

Причината за ова е едноставна – телевизиите и радијата се под контрола на банките. Кога ги гледате вестите, ќе видите дека медиумите се занимаваат исклучиво со последици, никогаш со причини за проблемот. Исто така, во нив имаат луѓе кои задолжително ги штитат интересите на банките и не ја доведуваат во прашање точноста на тековниот процес на правење пари.

Експериментите направени од Херберт Кругман откриле дека церебралната активност се префрла од левата кон десната хемисфера за време на телевизиско гледање. Левата хемисфера е центар на логично размислување, тука информациите се разбиваат, се разложуваат на делови и критички анализираат. Десната хемисфера обработува податоци некритички, “во парче”, што води кон емоционални отколку логички одговори.

Преминување од левата кон десната страна на мозокот предизвикува формирање на ендорфин, природен опијат, што овозможува зависат од гледање телевизија. Затоа повеќето луѓе не можат да се ослободат од навиката да ја гледаат. Децата денес растат гледајќи телевизија и до периодот на адолесценцијата оваа кутија веќе доминира со нивните умови.

Заглупувањето претставува уште еден “чекор напред” кој се случува кога гледате телевизија. Активностите во повисоките делови на мозокот (церебралниот кортекс) слабеат, а активностите во долниот дел на мозокот (лимбичкиот систем) се зголемуваат.

Во долниот дел на мозокот сместени се примитивните ментални функции од кои произлегуваат нашите инстинкти. Тој дел од мозокот не е во состојба да прави разлика помеѓу реалноста и симулираната реалност што ја гледаме на телевизија.

За лимбичкиот систем она што го гледаме е ставрност. Дури и кога сме свесни дека она што го гледаме е “само филм”, потсвесно ние не сме свесни за тоа. Срцето чука посилно, не обзема неизвесноста, возбудени сме или вознемирени, ова се само некои од промените во нашето тело кога гледаме телевизија.

Слично на тоа, иако знаеме дека целта на рекламите е манипулација, на потсвестно ниво тие нè убедуваат да купиме одреден производ или да гласаме за одредена партија.

Лимбичкиот систем ни помага во опасни животни ситуации, бидејќи создава наши рефлексни (инстинктивни) реакции, но исто така нè прави ранливи на манипулација. Манипулаторите ги користат нашите емоции како конци со кои управуваат над нас.

Масовните медиуми секогаш ги штитат интересите на банките и се обидуваат да нѐ задржат во постојан страв да не се ослободиме од нивната контрола. Најважно од сè, дали забележувате дека банкарите и нивните политичари постојано ги повторуваат истите лаги кои, по бесконечен број повторувања, стануваат вистинити.

На овој начин манипулаторот со помош на телевизијата може да хипнотизира милиони луѓе. Впрочем, дали забележавте дека граѓаните веќе се смирија со фактот дека од ден на ден е бетер, дека бројот на невработени арсте, блокирани и избркани? Дали забележавте дека секогаш по секое префрлување “сè беше по закон” престанува секаква дебата за моралот на делото кое го осудува јавноста. Сето тоа е дел од симулираната реалност во која живеат илјадници наши сограѓани.

Теоретот на заговор, Дејвид Ике, ги опиша овие типови на контроли со овие зборови: “Најголемата контрола е кога мислите дека сте слободни, иако со вас се манипулира и управува. Еден вид диктатура е кога сте во затвор, кога можете да ги видите решетките и да ги допрете. Другата е кога ќе седите во затворска ќелија, но не ги гледате решетките и мислите дека сте слободни “.

Историски гледано, контролата и манипулацијата на политичкото мислење е главното оружје на масонот за преземање на власта над општеството. Некогаш кога ќе ги контролираат политичарите и луѓето, улогите и политичките структури може да се променат според нивните интереси.

Сепак, владеењето со телото не мора да значи совладување на умот. Со цел да го спроведат својот план, масоните знаат дека тие мора да ја преземат контролата врз нашите глави и на тој начин да ги елиминираат сите видови противења на нивната агенда.

Најголемата закана за нивниот план, поголема од било која армија, е заканата на слободниот ум. Со цел да се отстрани оваа закана и да се постигне нејзината цел, масоните ги презеле сите медиуми. Истите медиуми се користат како оружје против нас. Преку нив тие постепено ја преземаат власта над умовите на нас и нашите деца.

Да бидам искрен, мојот начин да дознаам за неотплатливоста на кредитите и иселувањата како последна последица на погрешно регулирање на парите започна со исклучување на телевизијата. Наскоро почнав да размислувам со главата без некој да ми кажува што да размислувам и како да ги интерпретирам настаните околу мене. Па така, почнав, покрај распределбата на парите, да размислувам за процесот на нивното создавање и сфатив дека сме жртви на измама што ја опишав во книгата Како настанале парите.

Иван Пернар