Која е идеалната жена?

120

Фински научници спроведоа големата студија за да разјаснат на која возраст и какви параметри на жените најмногу ги привлекуваат мажите. Излегува дека при изборот на партнерка на прв план излегуваат еволутивните механизми.

Специјалистите од Универзитетот на Турку спроведоа анкета меѓу 15 000 мажи, за да разјаснат која женска возраст ја наоѓаат за најатрактивна.

Според резултатите периодот на максималниот нагон паѓа на 23-28 години, а нејзиниот врв се постигнува на 24-25 години.

Според научниците, резултатите од истражувањето можат да се објаснат од гледна точка на еволутивните механизми. 25 години е возраста во која жената со максимална веројатност може да зачне дете и потсвесно тоа го тера мажот да се стреми кон неа.

Но како што истакнуваат експертите, девојките малку подигнат старосната летствица.

Повеќето дами сметаат дека процутот на нивната сексуалност доаѓа на 34 години. При избор на маж претставничките на прекрасниот пол прво ја гледаат стабилноста на партнерот и неговото финансиска состојба, затоа тие одбираат мажи на својата возраст или малку возрасни.