Кога некој до вас ќе прдне, бегајте ! Доктор открива што може да ви се случи ако јако смрди | Видео

1401

Признава дека такво нешто е малку веројатно, но го објасни механизмот зад тоа.

Д-р Anthony Youn, пластичен хирург од Мичиген, САД, одговорил на коментар на некој кој тврдел дека ослепел три минути по прдежот, објаснил дека такво нешто, барем теоретски, е можно.

Во видеото тој вели: “Иако е тоа многу малку веројатно, ако прдежот е екстремно смрдлив, може да содржи големи количини на водород сулфид. Истражувањата покажуваат дека водород сулфидот е многу ефикасен во намалувањето на крвниот притисок. Ако прдежот го намалува крвниот притисок во централната ретинална артерија, вашиот тивок, но смртоносен прдеж теоретски би можел да ве ослепи. Затоа бидете внимателни кога создавате сопствено џакузи во када!“

Снимката собра 3,1 милиони прегледи на TikTok, а додека некои луѓе се шокирани од откритието, други пак не биле толку изненадени.

„Бев во близина на други кои прдеа и за малку ќе повратев, дефинитивно добив вртоглавица … така што можам да замислам сценарио во кое ослепувам“, заклучил еден коментатор.