Експертите истакнуваат дека месото, мешунките, но и есенцијалните масла, ќе ви помогнат да го подобрите здравјето на срцето и цревата.
Некои од најдобрите намирници за здравјето на срцето, исто така, можат да помогнат во подобрувањето на здравјето на цревата. Според д-р William Davis, кардиолог и автор на бестселери за New York Times, има многу вкрстувања помеѓу двете категории.
Davis смета дека лекарите треба да бидат експерти за исхрана и микробиом, бидејќи цревниот микробиом може да влијае на различни функции на телото како што се имунитетот, функцијата на мозокот и здравјето на срцето. Тој исто така сподели три намирници кои помагаат да се подобри здравјето на срцето и цревата, пишува Natural News.
Месото
Иако ретко е кардиолог да советува дека месото е најдобар избор за здравјето на срцето, Davis верува дека месото на животни од пасиштата е важен дел од здравјето за нашето срце, особено “изнутриците“, кои содржат витамини, железо, цинк, магнезиум, селен и други хранливи материи. Според него, тие се одлична храна за срцето и варењето.
– Набавете го најквалитетното месо, зачувајте ги изнутриците, кожата и коските и од нив направете супа – објаснува кардиологот.
Мешунките
Мешунките се полни со диетални влакна кои го подобруваат здравјето на срцето со намалување на липопротеинот со ниска густина (LDL) или лошиот холестерол, како и на вкупниот холестерол.
Вашиот цревен микробиом исто така се храни со растителни влакна, како што се пребиотските влакна, кои го поттикнуваат растот на добрата цревна бактерија Akkermansia muciniphila. Кога овие бактерии се лишени од влакна, тие ќе консумираат човечка слуз.
Ова е лошо бидејќи слузта е заштитниот слој на вашиот дигестивен тракт. Откако оваа цревна бактерија ќе се претвори во слуз, со текот на времето може да влијае на здравјето на цревата.
Бидејќи здравјето на цревата е поврзано со многу процеси, тоа може да влијае и на здравјето на срцето, мозокот и кожата. За да го одржите срцето и цревата здрави, Davis предлага да се даде приоритет на внесот на влакна со редовно јадење здрави мешунки.
Тој, исто така, предупреди дека луѓето кои се на строга диета, со малку јаглехидрати и не обрнуваат внимание на внесувањето на овие извори на влакна, може да имаат големи здравствени проблеми на долг рок.
Есенцијални масла
Етеричните масла најчесто се користат во ароматерапијата, а Davis вели дека одредени масла во храната можат да имаат корист за здравјето на цревата и срцето.
Така, во својата пракса забележал дека терпените од есенцијалните масла се многу ефикасни. Една студија сугерира дека земањето одредени есенцијални масла може да биде корисно во време на дигестивни нарушувања. На пример, маслото од нане ги ублажува цревните проблеми.
Во меѓувреме, истражена е ефикасноста на маслото од горчлив портокал за здравјето на желудникот. Davis препорачува користење на етерични масла на многу специфичен начин бидејќи, предупредува тој, тие не треба да се земаат директно.
Имено, овие масла се многу силни, па затоа е потребно правилно да се разредуваат за да се избегнат штетните ефекти. Тој, исто така, забележува дека е добра идеја да се консултирате со вашиот лекар пред да користите есенцијални масла во вашата исхрана.