Кардиолог советува | Кога да бараме помош, ако почувствуваме болка?

492

50 проценти од луѓето добиле инфаркт, умираат во првите два часа откако тој е дојден.

Апсолутно секоја болка во градите, се појавува на широка површина и придружувана од други симптоми како потење, и бара итно итна медицинска помош и правење на електрокардиограм.

Причината е дека дури и лекарите нема како по телефон да разберат дали градната болка е резултат од инфаркт или пак е манифестација на далеку безопасно состојба, како на пример – паничен напад. Советот еден од најдобрите кардиолози во Бугарија, кој го води Одделот за интензивна кардиологија во “Пирогов”, д-р Иван Мартинов, кој информира дека 50 проценти од луѓето кои добиле инфаркт, умираат во првите два часа откако тој е дојден.

“Има одреден напредок во здравствената култура на луѓето, но она што можам да го упатам како апел до нив е ако да добијат каков било симптом активно да бараат помош. Гушење, градна болка на широка површина, поврзана со потење, со гадење, сериозни заеднички симптоми, треба да бараат брза медицинска помош.

Оваа болест има исклучително висока смртност во првите два часа од почетокот. Станува збор за опструкција на артерија која го храни срцето и нејзиното максимално брзо отпушвање е цел на современ третман, така што секое одложување може да доведе до фатални последици.

Во првите два часа од почетокот на болеста умираат 50%. Системите на запад успеваат да ги третираат пациентите во рамките на 10-15 минути и да имаат дијагноза дали е инфаркт, дали е друго и брзо да се транспортираат до овие центри“.

Како да разграничиме болката од еден паничен напад кој е безопасен за здравјето?

“Па за жал, дури и на мене некој да ми се јави по телефон и да ми раскаже овие поплаки не можам да ги разграничиме без електрокардиограм. Задачата на секој кој има добиено такви сомптоми е да побара брзо медицинска помош и да му биде направена кардиограм . Не само да го испрашаат и да го пуштат ами и кардиограм. Инфаркт, кој е смртоносен, се гледа само во кардиограмите“.