Храната која создава забен камен и плак

588

Плакот на забите и забниот камен го оштетуваат здравјето на усната шуплина. Можат да се појават кариес, инфекции на непцата и дури и сериозни проблеми.

Плакот претставува густа леплива маса, формирана од лоша хигиена, некои видови на храна и специфични киселини. Тие можат да ја оштетат забната глеѓ и да предизвикаат длабоки проблеми.

Забниот камен пак претставува налепи од калциумови соли, органски материи, остатоци од храна, мртви клетки на слузницата на усната шуплина. Оваа ужасна мешавина е многу штетна за здравјето на забите и непцата. Тоа може да предизвика сериозни проблеми кои доведуваат до губење на забите.

Исхраната е од огромно значење за спречување на овој проблем. За да се заштитите од забен камен и плак, видете која храна е најчестиот нивен причинител!

Сите видови храна, кои формираат забен камен и плак видете ги во галеријата.