Измамата не е најопасна | Научете кои се 4-те критични елементи во бракот и како да ги избегнете!

41434

Познатиот американски терапевт Д-р Џошуа Колман, авторот на “Мрзливиот сопруг” и “Подобар брак”, во кој нуди совети за посреќен и поскладен брачен живот кој позитивно делува врз децата, а на промоцијата на своите книги во Megastore книжарницата објасни како да се постигне еднаков сооднос на обврските и правата помеѓу брачните другари, зошто разводот не го смета за добро решение и зошто решението за среќата не треба да се бара во партнерот, туку во самиот себе.

Како што е наведено од страна на авторот на промоцијата на своите книги, бракот во последните триесет години се сменил повеќе од кога било досега, а со самото тоа се сменија и причините за склучување брак. Додека бракот во 60-тите години од минатиот век се сметал за место на економска сигурност и образование на децата, денес на него се гледа како на основа за личен раст и задоволство. Покрај тоа, важно е да се напомене дека бракот сега стана опција.

“Жените денес имаат поголема моќ, тие можат да одлучат дали сакаат да имаат деца, дали ќе останат во брак или не. Финансиски можат сами да се издржуваат. Покрај тоа, во денешното време сѐ помалку жени се мажат заради пари, вели др. Колман, додавајќи: “Денес, жените подобро заработуваат и затоа можат да влијаат на условите на бракот. Важно е да се напомене дека полот веќе не го дефинира она со што се занимаваме, улогите се смениле”.

Меѓутоа, ситуацијата се сменила и за мажите. “Мажите сѐ повеќе се грижат за децата, учествуваат во нивното воспитување и се грижат за домаќинството. Воспитувањето на децата ги исполнува, а фактот дека тие се добри татковци, им дава самодоверба. Но сепак најголемиот број на мажи постигнува самодоверба и ја гради сликата за себе на работа или во текот на својата кариера”, вели д-р Колман.

Продолжува на страна 2