Ставате се на прво место

412

Грижата за себе нѝ е често последната точка на агендата, особено кога децата доаѓаат во нашите животи. Но, тоа навистина не мора да биде така, потребна нѝ е само малку подобра организација на времето и добра волја.

Во денешно време кога сите сме оптоварени со обврски, грижеата за себе и за нашите сопствени желби пречесто ни звучи како привилегија која ја имаат ретките, а да не збориме како во недостаток на време, дури и 5 минути за себе ги доживуваме како луксуз. Поради сето тоа, уште повеќе сме под стрес, нервозни, раздразливи и сè почесто, сакале тоа да го признаеме или не, сме на работ на нервен слом.

Затоа е важно што е можно поскоро да сфатиме како да се грижиме за себе, секојдневно, а не само на одмор или на некој слободен ден од годината. Иако тоа би можело да звучи себично, голема е вистина дека најдобро ќе се изборите за вашата среќа. На крајот на краиштата, ако не се направите среќни, не можете да очекувате дека со вас (несреќните) ќе бидат среќни и луѓето кои ги сакате.

Од друга страна, се чини разумно дека посветувањето време на себеси и на своите желби е навистина луксуз, затоа што сѐ уште има време за несуштински работи. Имено, со куп на обврски кои “нѝ висат над глава” од рано наутро до доцните ноќни часови и така од ден на ден, од недела до недела, од почеток до крајот на годината, некој би рекол дека е смешно, ако не е неодговорно да се занимаваме токму со такви – ирелевантни работи кога толку многу нешта зависат од нас.

Сепак, не се обесхрабрувајте. Штом ќе одвоите време за себе и за своите желби, наскоро ќе сфатите колку и за што сѐ е важно да бидете среќни со себе и со вашиот живот.

И за да не талкате во нереализирани соништа, ви носиме листа од десет неважни, но навистина клучни работи кои го прават животот поубав и посреќен! И, иако на почетокот ќе ви се сторат во исто време чудни и тешко сите да ги ставите во секојдневниот ритам, со текот на времето може да се запрашате како би можеле да живеете без нив. Среќно нека ви на тој пат!

Продолжува на страна 2