Истражувањата покажале дека жените на прв поглед препознаваат маж измамник

634

Австралиските истражувачи тврдат дека жените можат да погодат маж кој бил неверен иако предходно никогаш не го виделе, а мажите за тоа не се во состојба, пишува DiscoverMagazine.

Истражувачите откриле сексуална историја на 189 возрасни белци и бели жени. Потоа ги покажале фотографиите на триесет и четири мажи и жени. Тие требале да утврдат кои од овие лица биле неверни на своите партнери. Истражувачите велат дека жените кои учествуваа во студијата со умерена точност (не е премногу висока, но се уште не е незначителен) погодиле кои мажи во минатото ги изневерувале своите партнери. Од друга страна, мажите кои учествувале во студијата немале успех во погодување на неверна сопруга.

Жените ги базирале своите заклучоци на одредени физички карактеристики кои генерално се сметаат за “докази” на машкоста кај мажите. Но, за жените овие функции се и нешто повеќе – индикатор за нивното однесување во врска (жени, пазете се од мажи со екстремно “силна” брада!). Мажите претпочитаат повеќе атрактивни жени, како оние што се повеќе склони кон изневерување, што се покажа за не точно.

“Сметаме дека постои зрно вистина во првите впечатоци на сексуалната верност на лицето врз основа на изгледот, барем што се однесува до жените и дека тоа може да им помогне при изборот на потенцијален партнер за кој немаат многу информации, но, сепак, фразата “трошка на вистината” не дава многу доверба во истражување базирано на корелации.”

Овој голем обид (34 мажи и 34 жени), сепак, се чини дека е премногу мал за донесување на било какви заклучоци. Се разбира, тоа не значи дека австралиските научници се на трага на нешто интересно, но за сигурни заклучоци сепак ќе мораме да видиме што другите истражувачи имаат да кажат на оваа тема.