Интелектуална и духовна женственост (2)

606

3. Интелектуална женственост

Дали се компатибилни интелектот и женственоста? Често нѝ се чини дека жената мора да биде максимално глупава, и тогаш ќе ѝ биде полесно. Но, тоа не е точно.

Вистинска женственост е мудра. Нејзиното знаење има применлив карактер, не само да знае, да работи, како да работи, таа знае како да работи. Таа знае што да каже и како.

Знае кога да зборува и на кого, и така натаму.

Фини манири. Вистинската женственост знае како да се однесува во друштво. И тоа не е маска, не претворање. Едноставно не им поставува на луѓето непријатни прашања, никогаш не е вулгарна, се извинува кога ќе предизвика некој болка.

Знае да го слуша нејзиниот сопруг. Поточно, прво го слуша таткото, потоа нејзиниот сопруг, а потоа пораснатиот син. Знае да верува и да ја предаде одговорноста за донесување одлуки.

Зборува, така што е пријатно да се слуша. Со добар речник. Без пцости.

Не се расправа. Во конфликтите не се раѓа вистината, конфликтите ги уништуваат односите. Тие немаат никаков смисол. Зошто залудно трошење на време и енергија?

Не мудрува. Не се фали со својата начитаност и ниво на образование. Користи свои знаења во вистинска намена.

На други не им отвара очи за вистината. Таа им овозможува на да бидат тоа што се.

Се обучува за женските вештини, стремејќи се да ги надмине. Таа се развива како жена, во женски дисциплини – убавина, домашна работа, креативност, семејни односи.

Ги изучува законите на животот, се обидува да дознае како треба да се живее. Не измислува за себе правила на играта, туку учи од нашите предци, изучува и анализира.

Никогаш не го запира својот внатрешен развој. Секогаш се стреми да биде уште подобра.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

4. Духовна женственост

Продолжува на страна 2