Гинко билоба го забавува стареењето

104

Гинко билоба се смета за најстар дрво вид, кој преживеал до денес. Дрвото е старо над 200 милиони години. Тоа е последниот претставник на целата класа голосеменни растенија од времето на диносаурусите.

Неколку дрвја гинко се меѓу единствените преживеани од атомската експлозија над Хирошима, само на 1-2 километри од местото на експлозијата.

Во Кина и Јапонија гинко билоба се одгледува од 1.500 години. Во Европа дрвото е пренесено во XVIII век. И денес е една од најпознатите студирани лековити растенија во светот.

Гинко билоба не само лекува, но и го забавува стареењето.

Чај од листовите на гинко билоба

Во листовите на гинко билоба се содржат куп стари материи, меѓу кои се и такви кои се случуваат само во ова растение. Листовите на вечното зелено дрво се единствени по својот хемиски состав.

Екстрактот од листовите е исклучително важен кај сите болести и пореметувања предизвикани од аномалии во кислородот и неговиот проток изразени во недоволно циркулација – главоболка, глауком, зуење во ушите, хемороиди, васкуларни болести, Алцхајмерова болест, синдром на Рејно.

Препорачуваме подготовката да се остварува преку „запарување„ која треба да трае еден час. Потребното количество врела вода е три милилитри. Кон него се додаваат пет-шест листови. По сто грама пред оброк, треба да земате секој ден пред јадење.

Добро е по цедењето лисјата да не се фрлаат, а да се џвакаате и да се проголтаат.

За меморија

Несомнено првото место на листата за топ придобивките од гинко билоба е способноста на древното растение да влијае позитивно на меморијата.

Се препорачува за примена не само кај постари пациенти, но и кај оние кои вршат интелектуална дејност.

При зуење во ушите

При зуење во ушите позитивниот ефект од терапијата со гинко билоба се должи на подобрената оросување на мозокот. Овој непријатен симптом е во можност буквално да ве полуди. На пациентот му се причинуват звуци кои во реалноста не постојат. Најмногу ве полудува е чувство дека главата буквално ќе експлодира на парчиња.

Факт е дека има пациенти кои откриле спас од непријатни симптом, токму во екстрактот од листовите на вековното дрво.

При вртоглавица

Абнормалности во мозокот при циркулацијата се најчестата причина за вртоглавица. За овој проблем нема подобар лек од гинко билоба. Не случајно името на ова растение се поврзува со циркулацијата. Овој проблем влијае на повеќе луѓе. Фактор за прогресивното зголемување на нивниот број е лошиот квалитет на живот на модерната индивидуа. Ако и при вас тоа жалбата е на лице, не двоумете се да започнете прием на гинко билоба.

За оросување на мозокот

Терапијата со гинко билоба е класика за лекувањето на состојби поврзани со аномалии со роса на мозокот. Најчесто намалениот прилив на кислород во мозокот се изразува со главоболка, вртоглавица, општа слабост, неконцентрираност и студени нозе. Кон наведените симптоми нема како да не додадеме и лошото расположение и произлегуваат од него зголемена раздразливост.

Покрај тоа што влијае поволно врз горенаведените симптоми, таа значително го намалува ризикот од последователните развој на Алцхајмерова болест.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.