Еве од што жените најмногу умираат

121

Нечистата вода зема повеќе жртви од СИДА, рак на дојка или дијабетес.

Болестите, дистрибуирани преку нечиста вода и лоши санитарни услови, се петти најголем убијци на жените во светот, предизвикува повеќе смртни случаи од сида, рак на дојка или дијабетес, гласи анализа на организацијата WaterAid.

Околу 800 000 жени умираат секоја година поради недостаток на пристап до безбедни тоалети и чиста вода, покажува анализата, базиран врз податоци од Институтот за здравствена метрика и евалуација во Сиетл, САД.

“Оваа целосно неприфатлива ситуација влијае врз образованието, здравјето и достоинството на многу жени и девојки, а во многу случаи во крајна линија доведува до рана и бесмислена смрт “, вели извршниот директор на” УотрЕјд “Барбара Фрост.

На смртоноста од нечиста вода и лошите санитарни услови за жените се само срцеви заболувања, мозочен удар, инфекциите на долните дишни патишта и хроничната опструктивна белодробна болест, забележуваат авторите на анализата.

Над една милијарда жени во светот или една на секои три, немаат пристап до безбеден и лична тоалет, додека 370 милиони – или една на секои десет, се лишени од чиста вода.

Валкано вода и лошите санитарни услови се во основата на проблемите.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.