Еве како властите во Италија го заплашуваат народот | Видео

618

Во последните месеци, а особено откако излегоа од карантин, Италијанците се сведоци на нешто на што не се навикнати: континуирани забрани, контроли и закани.

Од отворањето на кафулињата и рестораните, жителите на Италија, а особено младите, почнаа да излегуваат од своите куќи по скоро три месеци карантин, желни за дружење, популарни аперитиви и прошетки.

Сепак, тоа станува сè потешко за нив, затоа што казните од 400 евра по човек стануваат се почести. Забраните повторно се воведуваат, но и „цивилните асистенти“ кои треба да патролираат по улиците и да одржуваат ред.

Иако резултатите се подобруваат и укажуваат на слабеење на епидемијата, Италија користи вокабулар што ги задржува граѓаните во страв – страв од следниот бран, кој, како што е најавено апокалиптично, би можел да биде како за време на шпанскиот грип, но и фактот дека треба да прифатат нов начин на живот додека не се најде вакцина.

Премиерот Конте ги предупредува младите дека не е време за забави и собири, а некои градоначалници повторно усвојуваат нови мерки и ограничувања, пренесува РТС.

На улиците има многу полицајци кои патролираат меѓу кафулињата, застануваат автомобили и ги казнуваат луѓето за најмал прекршок – ако маската е обесена на уво или се спушти на брадата, ако луѓето се гушкаат при поздравување и слично.

Кои се цивилните асистенти

Властите постојано им се обраќаат на граѓаните со зборовите: „Собирите се забранети“, „Ако не работите според наредбите, ќе воведеме нови мерки за забрани“, „Собирите во кафулињата се недозволени“, „Мора да одржувате социјална дистанца“, „Дали сакате ние повторно да затвориме сè?“ ” „Ние сме многу лути затоа што сте многу непослушни“.

За да се обезбеди почитување на овие правила, Владата ќе отвори конкурс за 60.000 цивилни асистенти, т.е. волонтери кои треба да патролираат во зоните на ноќниот живот.

Бидејќи ова предизвика многу насилна реакција и критика на медиумите и конфликти во самата влада, меѓу политичките претставници се случи „ублажување“ на нивната улога од „контрола и надзор“ како да се дел од полицијата, до многу генерален израз „волонтери на јавни служби“.

Имено, нивната работа ќе биде координирана од Службата за цивилна заштита, тие ќе работат 16 часа неделно бесплатно и нивната задача ќе биде да утврдат дека секој носи маски, одржува физичко растојание, се собира на места познати за излегување, во паркови и на плажи. Со еден збор, како што велат некои граѓани, „да бидат шпиони“.

Нивната задача е исто така да им помогнат на старите лица, да им донесат намирници од супермаркетот или аптеката, да воведат ред пред црквите. Сето ова со редовни известувања до полицијата за ситуации што не се дозволени.

Снимки за заплашување на луѓето

Исто така, најновиот спот на регионот Венето предизвика голем бес на јавноста – го критикуваат дека служи за заплашување на луѓето.

Имено, во видеото се вели: „Доволно е малку, неколку сантиметри помалку, некаков пропуст, тапкање по рамо, топол поздрав, невино смеење, ракување, релаксација и сè ќе запре повторно. Се бориме против Ковид 19 во болницата, но пред се надвор. Happy hour? ”

Казна и за прегратка

Вториот бран во континуитет се објавува, како да се чека само да се влошат бројките, луѓето се казнуваат дури и за најмалите престапи, како што е случајот во Павија, каде едно момче и девојче добија казна од 400 евра, затоа што тие се гушнаа во јавноста. Ним им било речено дека ако не живеат заедно или не се во брак, немаат право да се гушкаат на јавно место.

Истото се случило и со пријателите кои се прегрнаа за време на поздравувањето. Таа вечер, во Павија се изречени многу парични казни откако „загрижен“ граѓанин ја повикал полицијата да пријави премногу луѓе на улиците.

Од една страна, јавноста реагира на ваквите вести како „прекумерна експлоатација на моќта“, додека други, од страв, станаа вистински импровизирани полицајци кои ја користат секоја можност да шпионираат сè што гледаат.

Во моментот, Италија е поделена на оние кои не веруваат дека вирусот некогаш постоел и дека тоа е само завеса зад нешто многу поголемо, други кои мислат дека вирусот е исклучително опасен, тие се плашат од сè и мијат раце 12 пати на ден. Една студија покажала дека тие се согласиле со сите мерки, од оние кои веруваат дека вирусот постои, дека ги зафатил луѓето кои имаат неколку болести и биле постари, но дека сега е ослабена и дека сите овие мерки се многу непотребни и претерано.