Еве како ни штетат чепкалките за уши

222

Речиси секој ги чисти ушите со чепкалки за уши. Тие се единствениот начин да ја отстраниме ужасната ушна кал. Според лекарите сепак, чепкалки за уши се најлошата опција за чистење на увото. Зошто е тоа така?

Ушна кал е супстанција која се секретира од внатрешноста на ушниот канал, кој има за цел бавно да чисти увото од наслаги на различни отпадни материи. Кога ја користиме чепкалка за уши, ние често не гледаме што точно правиме.

На овој начин ризикот од неправилно притискање на ушната кал назад внатре во увото е голем. Со едно погрешно движење можеме да постигнеме ушна кал дури до тапанчето. Облепувањето со ушна кал може да значи воспаление и дури привремено намалување на слухот.

Инфекции

Ја сметаме ушна кал за нечистотија, но таа всушност ја вади нечистотијата од увото нанадвор. Мешавина од масла и епителните клетки во неа помагаат за природното отстранување на бактериите и крајните производи од секрецијата на кожата. Чистењето на ушите со чепкалки за уши може да доведе до инфекција на вметнувањето на секретите назад во ушниот канал.

Можете да ги повредите тапанчето

Веројатно ви се случило да притиснете посилно уво со чепкалка без да сакате. Тогаш чувствувате остра и многу силна болка. Тоа е затоа што сте стигнале тапанчето во увото. Едно погрешно движење и ризикот од повреда па дури и пукање на тапанчето е голем.

Каков е најдобриот начин да се исчистат ушите?

Ушна кал не претставува ризик за организмот, освен ако не се натрупа прекумерно. Тогаш можат да се појави тинитус. Во тешки случаи дури може да се намали слухот.

Најдобар начин за чистење на ушната кал е преку впивам на секретите од кохлеата со помош на памучна влажна крпа. На овој начин вметнувањето на секрет назад во ушниот канал е невозможно.

Лекарите препорачуваат и нанесувањето на бебе-масло во ушниот канал преку пипета за неколку минути. Потоа се прави постапката со влажна крпа. Ова се повторува еднаш неделно, освен ако увото не секретира почесто, бидејќи тоа е индивидуален процес.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.