Експертски совет ! Потези кои гарантираат добар сексуален живот, а немаат никаква врска со сексот

452

Д-р. John Gottman и dr. Julie Gottman, водечки светски експерти за односи кои ги проучуваат паровите повеќе од 40 години, беа прикажани во подкастот на Steven Bartlett The Diary Of A CEO“.

Брачната двојка, која има објавено над 200 научни трудови и повеќе од 40 книги, зборува за многу теми поврзани со љубовните врски, вклучително и сексуалниот живот и интимноста.

Тие го допреа квалитетот на сексуалниот живот и уште еднаш потврдија дека добриот секс е резултат на поврзаноста меѓу партнерите која се создава преку секојдневните ситници и комуникацијата.

Најголемото истражување на оваа тема е објавено во книгата The Normal Bar. Анализирале 70.000 луѓе во 24 земји и се обиделе да ги утврдат разликите меѓу луѓето кои велат дека имаат одличен сексуален живот и луѓето кои велат дека имаат ужасен сексуален живот. Луѓето кои имале добар сексуален живот „те сакам“ велат секој ден и навистина го мислат тоа, даваат комплименти, подаруваат романтични подароци, се допираат, галат. Во групата на испитаници кои не се гушкаат, само четири отсто од нив рекле дека имале добар сексуален живот, а 96 отсто дека имале ужасен сексуален живот. Значи допирот е многу важен. Дури и покажување нежност на јавно место, изјави John Gottman.