Експертите укажуваат на голем проблем со садовите кои многумина ги имаат во своите кујни | „Ова силно не предупредува дека мораме да внимаваме“

732

За многумина, тефлонот е првиот избор кога купуваат нови садови. Но, дали навистина е најздрав?

Тефлонот е еден од најкорисните материјали во кујната бидејќи храната не се лепи на површината обложена со него за време на готвењето. Сепак, ова е точно само ако тефлонот не е истрошен.

Научниците од Универзитетот во Newcastle и Универзитетот Flinders откриле дека тефлонот се троши и се распаѓа со текот на времето, што предизвикува нелепливите тенџериња и тави постепено да ја губат својата обвивка. Иако ова значи дека храната ќе почне да се лепи на површината со текот на времето, уште позагрижувачки е фактот што милиони ситни пластични честички се одвојуваат при ова абење и завршуваат во нашата храна.

Само една површинска пукнатина на тава обложена со тефлон може да ослободи околу 9.100 пластични честички, открија истражувачите од Глобалниот центар за средување на животната средина и Институтот за наноска наука и инженерство Flinders во истражувањето објавено во Science Direct. На микро ниво, оштетената тефлонска обвивка може да испушти до 2,3 милиони честички микро и нанопластика.

Тие тефлонски микрочестички во нашата храна би можеле да претставуваат здравствен проблем, па затоа треба да се истражат бидејќи не знаеме многу за овие загадувачи кои се појавуваат, истакна д-р Cheng Fang од Универзитетот во Newcastle.

Истражувач од Универзитетот Flinders, професорот Youhong Tang, истакнува дека треба дополнително да се истражи колку готвењето во вака оштетено јадење може да биде опасно за нашето здравје.

Ова е силно предупредување дека треба да бидеме внимателни при изборот и употребата на садови за да избегнеме контаминација на храната, вели професорот Tang од Факултетот за наука и инженерство на Универзитетот Flinders.

Тој додава дека е неопходно да се истражи како употребата на тефлонот влијае на нашето здравје со текот на времето и дали има подобра алтернатива за садовите со тефлонска обвивка.