Научниците потврдиле | Вулканската ерупција во Тонга е најголемата забележана досега | Видео

183

Наодите се „извонреден резултат“ бидејќи истражувачите никогаш порано не виделе таков висок облак од кој било вид.

Научниците објавија дека ерупцијата на подводен вулкан во близина на Тонга го создала најголемиот облак досега забележан, пишува dpa.

Подводниот вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапаи, 65 километри северно од главниот град на Тонга Нукуалофа, еруптира во јануари, испраќајќи огромен столб од пепел и гас на небото.

Новото истражување на Универзитетот во Оксфорд, објавено денеска, петок 4.11.2022 во списанието Science, покажало дека вулканскиот столб јпрв го пробил слојот на мезосферата.

Истражувачите откриле дека столбот достигнал висина од 57 километри, вбризгувајќи материјал низ стратосферата и директно во мезосферата, која започнува на околу 50 километри над површината на Земјата.

Претходно највисоко забележано ниво од 40 километри бил облакот по ерупцијата на филипинската планина Пинатубо во 1991 година, додека на второ место била ерупцијата на Ел Чичон во Мексико во 1982 година со 31 километар.

Водечкиот автор Сајмон Проуд рече дека наодите се „извонреден резултат“ бидејќи истражувачите никогаш порано не виделе таков висок облак од било кој вид.

Понатаму, способноста да се процени висината на начинот на кој го направивме (користејќи го методот на паралакса) е можна само сега кога имаме добра сателитска покриеност. Тоа не би било можно пред десет години, додаде тој.

Вообичаено, научниците можат да ја измерат висината на облакот со проучување на неговата температура. Сепак, ерупцијата на Тонга е превисока.

Наместо тоа, истражувачите користеле повеќе сателитски снимки за да ја споредат разликата во висината на облакот.

Коавторот Ендрју Прата рече дека истражувачите сега се надеваат дека ќе ја применат техниката на мерење на други ерупции.

Тој додаде дека сакаат да разберат „зошто столбот на Тонга се искачил толку високо и какви ќе бидат климатските влијанија од оваа ерупција“.

Околу 84 отсто од околу 105.000 жители на сите острови во Тонга биле погодени од пепелта од ерупциите и последователните цунами, чии бранови стигнале до Алјаска.