Специфични симптоми на депресијата и нивните карактеристики

537

Ако неодамна сте доживеале периоди на тага за кои се чувствувате дека би можеле да бидат повеќе, знајте дека не сте сами.

Светската здравствена организација (СЗО) објави дека депресијата и анксиозноста неодамна се зголемени во светот за 25 проценти, поради постојаниот емоционален и физички стрес од пандемијата на Ковид-19.

„Многу е важно да се знае дека депресијата е многу честа појава“, вели Симон А. Рего, психијатар, главен психолог во здравствениот систем Монтефиоре и шеф на психологија на Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн во Бронкс.

  • Повеќе од две и пол години сите страдавме физички, емотивно и финансиски. Природно е да се чувствувате тажни во овие околности.

Меѓутоа, ако вашите чувства на тага почнат да се мешаат во вашата способност да уживате во животот, важно е внимателно да погледнете зошто тоа се случува.

  • Многумина се чувствуваат тажни по еден ден. Меѓутоа, ако ова се пролонгира, ќе достигнете точка на пресврт кога ви станува сè потешко да управувате со активностите од секојдневниот живот, како што се семејството, работата или образовните обврски. Ова се случува кога вашите чувства ги заземаат вашите мисли со часови или вашите чувства се премногу вознемирувачки, вели д-р Рего.

Ако тоа што се чувствувате влијае на вашиот живот, ако се фатите себеси како мислите дека функционирате помалку од порано, тогаш вреди да побарате помош – предупредува Елиза В. Менингер, доцент по психијатрија на Медицинскиот факултет Харвард и медицински директор на Парцијалната болница. Програма за здравје во однесувањето.

Започнете со контактирање на вашиот лекар по избор. Многу практики за примарна здравствена заштита имаат скрининг процедури кои можат брзо да ги упатат пациентите кај професионалци за ментално здравје. Опишете ги вашите симптоми детално. Вашиот лекар најверојатно ќе сака да ви даде целосен физички преглед и да направи неколку тестови на крвта, бидејќи физичките состојби може да имитираат депресија.

  • Понекогаш симптомите на депресија всушност имаат врска со лошо функционална тироидна жлезда – истакнува д-р Рего.

Кои се симптомите на депресија?

Според клиниката Мајо, депресијата може да варира од благи симптоми на тага до континуирани, тешки чувства на емоционална болка. Симптомите на депресија може да варираат во зависност од типот на депресија што ја имате. Општи знаци на депресија што треба да ги барате вклучуваат тага, раздразливост или чувство на емоционална празнина, губење на интерес за работи во кои уживавте, проблеми со концентрацијата, чувство на безнадежност и вина или ненадеен пад на самодовербата. Има и замор, проблеми со јадење или спиење, додека самоубиствените мисли се симптом кој никогаш не треба да се игнорира.

Сепак, различни типови на депресија може да се манифестираат со дополнителни симптоми. Некои видови депресија се доживотни, некои се краткотрајни или поврзани со некој настан во вашиот живот. Одредувањето, со вашиот лекар, кој тип може да ви предизвикува проблеми е клучот за наоѓање олеснување.

Големо депресивно растројство (MDD)

Големото депресивно нарушување се карактеризира со огромно чувство на тага што не исчезнува по две недели. MDD се нарекува и клиничка депресија. Покрај симптомите наведени претходно, MDD може да предизвика и вознемиреност, побавни физички движења, забавено размислување и необјаснети болки и болки низ телото.

Постојано депресивно растројство (ПДД)

Оваа форма на депресија, исто така наречена дистимија, е вид на хронична депресија која може да трае со години. Може да ви биде тешко да чувствувате радост за време на среќни настани, како што се празници или забави, што може да предизвика луѓето кои ве познаваат да ве погрешат дека сте „негативни“. Ова може да направи да се чувствувате уште полошо, бидејќи во такви ситуации се обвинувате себеси што не можете да почувствувате позитивни емоции.

Луѓето со дистимија може да страдаат од она што се нарекува „двојна депресија“, што значи дека може да имате епизоди на MDD покрај долготрајната депресија. Други симптоми може да вклучуваат чувство на вина за работите што сте ги направиле во минатото, замор, самокритика, избегнување пријатели и социјални прилики.

Постпартална депресија (ППД)

Постпарталната депресија често започнува една до три недели по породувањето. Се смета дека хормоналните промени играат голема улога во тоа зошто ги погодува жените.

Може да имате потешкотии да чувствувате љубов кон вашето бебе или да се поврзете со вашето дете. Може да се појават дополнителни симптоми, вклучувајќи чувство на паника, срам или неуспех, дури и екстремни промени во расположението.

Главната грижа е што некои жени со ПДД размислуваат да си наштетат себеси или на своето дете, па ако ги имате овие чувства, треба веднаш да му кажете на некого.