Колку пати на ден е здраво да проверуваме мејл?

97

Најнапредните технологии се меч со две острици. Тие не ни даваат шанса да се оттргнеме од работата дури и за време на викендите, што е многу нездраво.

Неодамнешна американска студија покажува дека 81% од работоспособното население го проверува маилот на секој час дури и по работно време и во текот на викендот. 55% од нив одговараат на напишаното во рок до 60 минути без разлика кое време од денот е.

Штети ли ова на нашето здравје?

Експертите тврдат дека постојаното нурнување во поштата го зголемува стресот и не му дава шанса на организмот и мозокот да се обноват и да починат по напорен ден / недела. Научниците од почетокот разговараат на темата колку маилови треба да чита на ден човек, за да не се чувствува лошо и напорно потоа и одговорот веќе е присутен – 5.

Канадски истражувачи собрале 124 возрасни со различни професии и ги натерале да проверуваат маил по одреден распоред. Учесниците имаат заеднички да се чувствуваат најдобро кога прегледуваат онлајн пошта по 5 пати во рок од 24 часа.

“Ние побаравме луѓето да не отвораат маил повеќе од 5 пати во текот на денот.Оптималната бројка зависи од нивната професија. Според мене, најважно е секој човек да е свесен за она што навистина е приоритетно во неговата работа и што го проверува по навика.

За да не се во искушение, луѓето можат да си стават подесувања нс маилот кои ќе објавуваат по 2 пати за нови пораки во текот на денот или да ја исклучуваат поштата барем за време на викендите и по работа“, изјави Костадин Кушлев, автор на истражувањето објавено во списанието “Computers in Human Behavior“.