Едноставен тест на крвта може да разјасни зошто некои жени не успеваат да одржат бременост

295

Подоброто разбирање на причините за спонтани абортуси и, во одредени случаи, помошта за нивно спречување беа во фокусот на истражувањето на тим лекари предводен од дански гинеколог, кој покажа дека едноставен тест на крвта може да разјасни зошто некои жени не успеваат да одржат бременост.

Неможноста за одржување на бременоста ја погодува секоја десетта жена во светот. Тоа се случува почесто во поразвиените земји каде жените одлучуваат да забременат на подоцнежна возраст.

Д-р. Henriette Svarre Nielsen неодамна објави труд со своите колеги од University of Copenhagen во научното списание The Lancet, во кој таа се обиде да утврди дали спонтан абортус настанува поради хромозомска аномалија или нешто друго.

За разлика од претходните тестови, овој може да се користи на самиот почеток на бременоста, веќе во петтата недела.

Во случај на прекин на бременоста, можеме да направиме тест на крвта на мајката за да ги откриеме генетските карактеристики на фетусот, изјави д-р Svarre Nielsen за AFP.

Досега сличен тест во Данска им се нудел на жени само по три последователни абортуси и ако бременоста достигнала десет недели од бременоста или повеќе.

Денеска на Clinic in Hvidovre им се нуди тест на крвта на сите жени кои имале спонтан абортус, а потоа се јавиле во итната медицинска помош.

Д-р. Svarre Nielsen вели дека повеќе од 75 отсто го прифатиле пребарувањето.

Откако ќе се изолира, а потоа се секвенционира од тест на крвта, ДНК на ембрионот или фетусот се анализира за да се утврди дали носи хромозомска аномалија што го спречува да продолжи да живее. Одговорот е обично позитивен во 50 до 60 проценти од случаите.

Лекарите потоа се обидуваат да утврдат дали бројот на одредени хромозоми е попроблематичен од другите и потоа можат да го утврдат ризикот во иднина, објасни лабораторискиот техничар Lene Werge.

Ако не постои хромозомска абнормалност, лекарите прибегнуваат кон внимателно истражување.

Хормоналната нерамнотежа, ендокрините заболувања, проблемите со коагулацијата или дури и начинот на живот може да го објаснат предвременото прекинување на бременоста. Докторите треба да ги утврдат ризиците и да предложат терапија.

Започнат во 2020 година, проектот наречен COPL е сè уште актуелен и треба да овозможи создавање на единствена база на податоци која ќе содржи податоци за различни патологии благодарение на податоците собрани од голем број пациенти.

Ќе добиеме сигурна база на податоци за да се посветиме на решавање на проблемите поврзани со спонтани абортуси, репродукција, но и здравјето на жените воопшто, изјави д-р Svarre Nielsen.

Спонтаните абортуси се многу чести и се случуваат во 25 проценти од сите бремености. Но, со години не обрнуваме доволно внимание на механизмите кои ги предизвикале, како и на тоа како тие влијаат на менталното здравје на паровите, вели докторката.

Пред да ги роди своите две деца, Rikke Hemmingsen имала три спонтани абортуси.

Денес, таа е многу вклучена во проект кој дава надеж дека помалку жени ќе треба да го искусат она што јас и многу други жени го доживеавме. Тоа би им дало значење на целата болка и тага што ја придружува секоја загуба на бременост, вели таа.

За интимните драми по спонтани абортуси ретко се зборува во јавноста, а дури и кога се дискутира за нив, реакциите можат да бидат несмасни, несоодветни и бескорисни.

Фактот што секој вели „тоа е нормално“ не ги прави работите понормални или помалку болни за личноста која поминува низ тоа. Но, очигледно тоа не нè поттикнува да зборуваме за загубата, вели оваа млада жена, додавајќи дека оваа табу тема го отежнува пристапот до соодветен третман.

За ова мора да се разговара поотворено бидејќи луѓето нема да веруваат дека во оваа земја има експерти кои можат да ви помогнат, рече таа.

Д-р. Svarre Nielsen вели дека на крајот резултатите од студијата би можеле да помогнат да се спречат 5 отсто од 30 милиони спонтани абортуси во светот секоја година.