Дали знаете како се раѓаат СУПЕРХЕРОИ ? Мајката на осумгодишната Лаура објави емотивно писмо

204

“Затоа ве замолуваме, родители, да разговарате со вашите деца и да им ги покажете суперхероите на нивното време. Тие се посилни отколку јас и вие било кога. За ова, и за многу други работи, тие заслужуваат восхит, но и да им се помагне да ја шират својата супермоќ. Помогнете им да направат подобри луѓе од вашите деца“, вели мама Лариса.

Имало многу пречки за осумгодишната Лаура Филипај (8) и нејзиното семејство, уште од првиот ден од нејзиниот живот.

Нејзината мајка вели дека девојчето пристигнала во нејзиното семејство со пријателот Даун и целосно ги променила.

Нов среќен почеток

Како што пишува Žena.hr, мама Лариса, тато Дин и братот Лукас откриле нов свет полн со голема љубов, страв за иднината, но и различни борби, а сега целото семејство е среќно бидејќи Лаура тргнала на училиште.

„После години напор, работа, крв и солзи, дојде тој фамозен прв училишен ден. Кога само ќе се сетам на сите изјави што ги добив дека Лаура нема да може многу да направи. Толку многу солзи и стравови. Таа замина горда и возбудена кога наставничката ѝ се јави, со самодоверба и верба во себе. Тоа е сè што сакав до денес. Тоа е сè што сонував“, рече мама Лариса за првиот училишен ден на Лаура.

Борбата за подобар живот на Лаура ќе продолжи да бара многу труд и жртви, бидејќи на децата со пречки во развојот им треба дополнително охрабрување, многу работа и средина која ги разбира. За да им биде полесно, сите околу нив можат да помогнат, бидејќи на овие мали херои им е потребна помошта од колегите во училиштето, нивните родители, наставниците и сите што ќе бидат околу нив, бидејќи на тој начин можат да научат и полесно да се подготват за самостоен живот.

Дали знаете како се раѓаат СУПЕРХЕРОИ? Без разлика на одговорот, прочитајте до крај

Мајката на Лора, Лариса, напишала се што чувствувала во писмо, а ова е нејзината порака во целост.

Дали знаевте дека само 20% од јајце клетките со дополнителен 21-ви хромозом ја преживуваат првата клеточна поделба? Од тие 20%, околу 20% преживуваат до оплодување? А од тие 20%, само 20% ја преживуваат првата клеточна делба по оплодувањето? Кои се шансите да го имате тоа дете во вашиот живот? Скоро НИКАКВИ.

Единственото објаснување е дека таквото дете е борец и се бори за живот уште од првиот момент на зачнувањето. Во оваа смисла, а земајќи го предвид фактот дека таквите деца надминуваат не една, туку илјадници грешки кои треба да им стават крај на животот, тие се суперхерои.

Сега некои деца ќе ја имаат честа да се сретнат со еден од овие суперхерои во своето одделение за прв пат оваа година. Така што, драги мои првачиња и родители, вие сте избраните да бидете на патот кон образованието на овие посебни суперхерои. Ќе ви посочам само неколку факти зошто вие сте среќниците.

Кога вашите деца ќе ги сретнат овие суперхерои, ќе ги гледаат со чудење и непријатност, малку исплашени. Ќе се двоумат да им пријдат бидејќи ќе видат дека нешто е различно, но сепак исто. Ќе видат дека ова дете е исто како нив, но и ќе почувствуваат дека ова дете има супермоќи. Кога тој суперхерој ќе ја искористи својата моќ на прегратки и бакнежи, кои ги рушат и најстудените и најгустите ѕидови на студените емоции, стравот и непријатноста полека ќе исчезнат, а љубопитноста ќе остане, која на крајот ќе се претвори во пријателство. Тие пријателства ќе бидат длабоко врежани во нивните сеќавања кога ќе се сетат на нивните училишни денови.

Ќе зборуваат за извесна Лаура, девојка со вкрстени очи со дополнителен хромозом, која ги гушкала и бакнувала сите, без разлика како се однесувале со неа. Ќе речат дека им било тешко да ја разберат, но чувствувале сé. Кога ни била потребна емоционална поддршка, Лора секогаш била тука за нас. Со нас го делела своето единствено чоколадце со насмевка на лицето. Секогаш се буткала за да биде прва затоа што сакала да биде рамноправна во сé со нас. Не нé коригирала кога сме правеле нешто што не било дозволено, но не гушкала и кога сме плачеле. Таа нè сакала токму онакви какви што сме биле и не знаела за злоба. Таа пораснала со нас и како таа учела од нас, така и ние учивме од неа.

  • Научивме што е безусловно пријателство и во добро и во лошо.
  • Научивме искрено да ги изразуваме нашите емоции и да бидеме сочувствителни.
  • Научивме да примаме и да даваме љубов.
  • Научивме дека различноста е убава и го прави овој свет подобро место.

Научивме да бидеме ЛУЃЕ во вистинска смисла на зборот.

Затоа ве замолуваме, родители, да разговарате со вашите деца и да им ги покажете суперхероите околу нив. Тие се посилни отколку јас и вие. За ова, и за многу други работи, тие заслужуваат восхит, но и помош за ширење на својата супермоќ. Помогнете им да ги направат вашите деца подобри луѓе.

Среќна нова учебна година на сите нас!