Четири совети од Ворен Бафет со кои ви се гарантира успех

185

Неговата мудрост е легендарна и ние често ќе се согласиме со неговиот совет кој има едноставно, но длабоко влијание врз нашите животи.

Една од нив е оваа.

Ворен Бафет вели дека четири работи ги разликуваат успешните луѓе од сонувачите.

Паметно изберете ги своите пријатели

„Од сè што научив од Ворен, најважно беше она за пријателството“, рече Бил Гејтс за неговиот 90-ти роденден. Самиот Бафет ја истакна важноста на пријателството пред неколку години. – Ќе се движите во насока на луѓето со кои се дружите. Затоа, важно е да се дружите со луѓе кои се подобри од вас самите. Направете неколку добри пријатели, чувајте ги до крајот на животот, но оставете ги да бидат луѓето на кои им се восхитувате и кои ви се допаѓаат – рече Бафет.

Легнете малку попаметни секој ден

Бафе верува дека секој може да успее ако следи едно единствено правило – формулата на Бафет. Според Бафет, клучот за успехот е да легнете да спиете малку попаметни секој ден. – Така се гради знаењето – рече тој и додаде дека читањето е еден од начините на кои тој го изградил своето знаење.

Подобрете ги вашите комуникациски вештини

Најважната инвестиција што можете да ја направите е во вас самите. Ова вклучува личен и професионален развој што ќе ве придвижи во животот и работата – вели Бафет. Тој верува дека треба да вложите во вашата способност за подобри комуникациски вештини, што ќе ја зголеми вашата вредност. – Еден од едноставните начини да станете повредни отколку што сте, е да ги подобрите вашите комуникациски вештини, и писмени и усни – додаде тој.

Кажи „не“

Разликата помеѓу успешните и навистина успешните луѓе е во тоа што навистина успешните луѓе велат „не“ на скоро сè, . Треба да знаеме што сакаме за да ги поедноставиме нашите животи. Тоа значи повторување на „не“ на неважните работи што доаѓаат во нашите животи секој ден.