Времето кога одите во кревет може да го предвиди ризикот од опасна болест | Еден тип на личност е особено изложен на ризик, а голема улога играат и смените на работа

658

Научниците тврдат дека „ноќните птици“ имаат поголема веројатност да развијат дијабетес тип 2 отколку оние кои рано си легнуваат.

Американските истражувачи откриле дека луѓето кои остануваат будни цела ноќ и се будат до доцна – се изложени на 19 отсто поголем ризик од дијабетес.

Д-р Тијани Хуанг од болницата Бригам рече дека шемите на спиење се делумно генетски детерминирани, па затоа тешко се менуваат.

„Луѓето кои мислат дека се „ноќни птици“ можеби ќе треба да обрнат повеќе внимание на нивниот животен стил бидејќи нивниот вечерен хронотип може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2“, додаде тој.

Под хронотип, научниците подразбираат природна склоност на поединецот да спие во различно време. Истражувачкиот тим претходно открил дека луѓето со неправилни обрасци на спиење имаат поголем ризик од развој на дијабетес и срцеви заболувања. Тие исто така откриле дека луѓето со вечерен хронотип имаат поголема веројатност да имаат неправилни шеми на спиење.

Тестирање на типови на луѓе наутро и навечер

За новата студија, тие сакале да ја разберат врската помеѓу хронотипот и ризикот од дијабетес, па ја разгледале и улогата на факторите на животниот стил.

Тимот анализирал податоци од повеќе од 63.000 медицински сестри и вклучил само-пријавен хронотип – степенот до кој учесниците се перципирале себеси како вечерна или утринска личност, како и квалитетот на исхраната, тежината и индексот на телесна маса (BMI), времето на спиење плус навиките за пиење и пушењето.

Околу еден од девет учесници изјавиле дека имаат хронотип „вечерен тип“, додека нешто повеќе од една третина (35 проценти) рекле дека имаат хронотип „утрински тип“. Останатите биле означени како „средно“ – што значи дека или препознале дека не се ниту утрински ниту вечерни типови или дека се само малку повеќе еден од друг.

Вечерниот хронотип бил поврзан со 72 проценти зголемен ризик од дијабетес пред да се земат предвид факторите на животниот стил. По сметководството за овие работи, вечерниот хронотип бил поврзан со 19 отсто зголемен ризик од дијабетес. Меѓу оние во студијата за кои се сметало дека водат најздрав начин на живот, само шест проценти имале вечерен хронотип. Но, меѓу оние со најнездрав начин на живот, 25 отсто биле вечерни хронотипови, според наодите објавени во Annals of Internal Medicine.

Откриено е дека оние со вечерен хронотип почесто пијат алкохол, имаат лоша исхрана, спијат помалку часови навечер, пушат и имаат стапки на тежина и физичка активност кои припаѓаат на категоријата нездрави.

Авторката Сина Кианерси рече: „Кога го контролиравме нездравиот начин на живот, силната поврзаност помеѓу хронотипот и ризикот од дијабетес била намалена, но сепак останала, што значи дека факторите на животниот стил објаснуваат значителен дел од оваа поврзаност“.

Работните смени влијаат на развојот на дијабетес

Истражувачкиот тим, исто така, открил поврзаност помеѓу вечерниот хронотип и ризикот од дијабетес само кај оние медицински сестри кои работеле во дневни смени, а не кај оние кои работеле преку ноќ.

Д-р Тиањи рече: „Кога хронотипот не бил усогласен со работното време, видовме зголемување на ризикот од дијабетес тип 2. Ова е уште едно многу интересно откритие што сугерира дека распоредување на работата по лице може да биде од корист“.

Тимот сега планира да ги истражи генетските детерминанти на хронотипот и неговата поврзаност со срцевите заболувања и дијабетесот.

Д-р Сина додаде: „Ако можеме да воспоставиме причинско-последична врска помеѓу хронотипот и дијабетесот или други болести, лекарите би можеле подобро да ги приспособат превентивните стратегии за нивните пациенти“.

Дијабетесот тип 2 е сериозна состојба во која инсулинот што го произведува вашиот панкреас не може да работи правилно или вашиот панкреас не произведува доволно инсулин. Тоа значи дека нивото на шеќер во крвта постојано расте.

Без третман, тоа може да доведе до сериозно оштетување на органите, вклучувајќи ги очите, срцето и стапалата, срцев удар и мозочен удар, како и проблеми со бубрезите и сексуални проблеми, пишува The Sun.