Едноставен и на сите достапен тест може да ги зголеми шансите за бременост

148

Податоците од истражувањето се премногу ограничени за да може да се каже дали другите методи забележани во студијата се исто така успешни или не, и потребно е дополнително истражување.

Користењето на уринарни тестови за овулација за да се одреди идеалното време за сексуален однос ги зголемува шансите за бременост, сугерира новото истражување.

Експертите анализирале седум постоечки студии и откриле дека мокрењето на тест стапчиња може да им помогне на жените да го идентификуваат најплодниот период во нивниот менструален циклус.

Одредувањето на најплодното време за сексуален однос со помош на тест за овулација на урина ги зголеми шансите за бременост и живо раѓање за помеѓу 20 и 28 проценти, во споредба со 18 проценти во контролната група која не го користела тестот.

Податоците од истражувањето се премногу ограничени за да може да се каже дали другите методи забележани во студијата се исто така успешни или не, и потребно е дополнително истражување.

Тие вклучуваат методи засновани на свесност за плодноста, како што се следење на календарот, следење на промените во цервикалната течност и телесната температура.

Наодите се однесуваат на жени помлади од 40 години кои се обидувале да забременат помалку од 12 месеци.

Истражувањето Cochrane, спроведен од University of Oxford, the Royal Berkshire Hospital in Reading and the Princess Anne Hospital in Southampton, вклучува податоци за 2.464 жени или парови кои се обидуваат да забременат.

Tatjana Gibbons, истражувач на Oxford’s Department of Women’s and Reproductive Health и главен автор на студијата, рече:

На многу парови им е тешко да забременат, што може да доведе до загриженост за нивната плодност. Откритието дека едноставниот и лесно достапен тест на урина може да ги зголеми шансите на парот за успешно зачнување е многу возбудливо бидејќи може да им даде на паровите поголема контрола врз нивното патување за плодност и потенцијално да ја намали потребата за тестирање и третман за неплодност.

Професор Christian Becker, од истиот оддел, додаде:

Високиот праг на докази потребни во истражувањето на Cochrane го прави дури и овој умерен квалитетен доказ за ефективноста на тестовите за овулација на урината доста импресивен, како и изненадувачки со оглед на тоа колку долго е достапен.

Научниците предупредуваат, бидејќи многу од студиите се финансирани од производители на тестови, резултатите треба да се толкуваат со претпазливост.