Надеж за болните од ХОББ | Експерименталниот третман дава одлични резултати

887

ХОББ е име дадено на група белодробни заболувања вклучувајќи хроничен бронхитис, емфизем и хронична опструктивна болест на дишните патишта.

Експерименталниот третман во кој сопствените клетки на пациентот се трансплантираат во оштетените делови на белите дробови може да понуди нова надеж за заболените од Хронична Опструктивна Белодробна Болест (ХОББ), објавија научниците.

Научниците објавија дека новата прелиминарна студија покажала дека е можно да се поправи оштетеното белодробно ткиво кај некои пациенти со ХОББ со помош на сопствените белодробни клетки.

На учесниците на Меѓународниот конгрес на Европското респираторно друштво им беше кажано дека клеточната регенеративна медицина може да понуди „надеж за лекување на ХОББ“.

ХОББ е име на група белодробни заболувања вклучувајќи хроничен бронхитис, емфизем и хронична опструктивна болест на дишните патишта.

Предизвикува прогресивно оштетување на ткивото на белите дробови кое не може да се поправи со сегашните методи на лекување.

Луѓето со ХОББ имаат потешкотии со дишењето.

Симптомите вклучуваат отежнато дишење, постојана градна кашлица со слуз, чести инфекции на градниот кош и постојано отежнато дишење.

ХОББ е трета водечка причина за смрт во светот, според Светската здравствена организација, и е одговорна за повеќе од 3 милиони смртни случаи секоја година.

Само 20 пациенти учествуваа во прелиминарното испитување, им беше кажано на присутните на конгресот во Милано.

Пациентите изјавија дека можат подобро да дишат, повеќе да се движат и рекоа дека по процедурата имале подобар квалитет на живот.

Истражувањето, предводено од научниците од Tongzhi University in China, покажа дека експертите истражуваат дали типот на клетка наречена P63 може да го регенерира ткивото на белите дробови оштетено од ХОББ.

Овие клетки претходно се покажа дека успешно го поправаат оштетеното ткиво во ситните воздушни кеси во белите дробови познати како алвеоли во студиите со животни.

Новото истражување покажа како научниците ги земаат овие клетки од белите дробови на пациентите, а потоа ги користат тие клетки за да одгледаат уште милиони во лабораторија пред да ги пресадат назад во белите дробови на пациентот.

Од 20 пациенти, 17 го примиле овој третман.

Тие беа анализирани по процедурата за да се процени безбедноста и ефективноста на третманот.

Научниците објавија дека сите пациенти добро го поднесуваат клеточниот третман.

Просечните нивоа на дишење значително се подобрија за 12 недели, а уште повеќе придобивки беа забележани шест месеци по третманот.

Во тестот од шест минути пешачење, пациентите можеа да одат во просек 410 метри пред процедурата, а тоа се зголеми на просек од 447 метри шест месеци по третманот.

Пациентите исто така пријавиле подобар квалитет на живот по трансплантација на клетки.

И што е важно, истражувачите објавија дека кај двајца пациенти со благ емфизем, вид на оштетување на белите дробови што инаку е трајно и прогресивно, третманот го промени оштетувањето на белите дробови.

КТ скеновите на нивните бели дробови покажаа „резолуција на лезиите по 24 недели“, напишаа авторите.

Научниците сега планираат да ги потврдат своите наоди со тестирање на поголема група пациенти во новото клиничко испитување.