Откриена нова загатка на Месечината | Од каде сега таму вода?

192

Ледените тајни на Месечината може да вклучуваат некои неочекувани соучесници во создавањето на вода на нејзината површина.

Една неодамнешна студија сугерира дека електроните од Земјата и Сонцето може да придонесат за формирање на мраз на Месечината, иако точниот извор на лунарниот мраз останува непознат.

Овие електрони влијаат на Месечината додека се движи во и надвор од магнетната опашка на Земјата, регионот што Земјата го остава зад себе додека патува низ вселената. Оваа магнетна опашка содржи слој од плазма составен од високо наелектризирани електрони и јони, кои потекнуваат од атмосферата на Земјата и зрачењето на сончевиот ветер.

Научниците претходно ја истражувале улогата на тој регион и поголемата магнетосфера во создавањето на лунарната вода. Магнетосферата се формира кога магнетното поле на Земјата го отклонува сончевиот ветер на Сонцето, што резултира со различни ефекти.

Ова обезбедува природна лабораторија за проучување на процесот на формирање вода на површината на Месечината, објаснува планетарниот научник Shuai Li од University of Hawaii во Mānoa.

Додека научниците очекуваа формирањето на вода значително да се намали кога Месечината е во магнетната опашка на Земјата и заштитена од сончевиот ветер, далечинската анализа го сугерира токму спротивното.

Претходните студии покажаа дека водородните јони од сончевиот ветер играле улога во создавањето на водата на Месечината. Сепак, се чини дека формирањето на вода продолжува дури и во магнетната опашка на Земјата, кога сончевите ветрови се минимални.

Истражувачите шпекулираат дека други фактори, како што се електроните, придонесуваат за феноменот. Еден можен механизам вклучува интеракција на електрони со висока енергија со лунарната почва, ослободувајќи заробен водород кој потоа може да се комбинира во вода.

Вода на површината на Месечината: блиска (лево) и подалечна (десно). Credit: Li, et al., 2023.

Може да има дополнителни процеси на формирање или нови извори на вода во магнетоопашката кои не се директно поврзани со имплантација на протони на сончевиот ветер. Особено, високо-енергетското електронско зрачење покажува слични ефекти на протоните на сончевиот ветер, објаснува Li.

Ќе бидат потребни дополнителни истражувања и експерименти на површината на Месечината за да се потврдат резултатите од истражувањето, кои беа објавени во списанието Nature Astronomy.

Научниците се исклучително заинтересирани за откривање на потеклото на водата на Месечината, бидејќи таа би можела да фрли ново светло на нејзината историја, но и да отвори нови можности за создавање на постојани човечки населби.

„Сè на сè, ова откритие и моите претходни откритија за половите на Месечината покажуваат дека мајката Земја е силно поврзана со нејзината Месечината“, заклучува Li.