Децениска мистерија | Американците не можат и не сакаат да ја најдат нуклеарната бомба исчезната по сударот на авиони | Видео

288

Изгубена под брановите во близина на американскиот остров Tybee, нуклеарната бомба од времето на Студената војна остана неверојатна мистерија од доцните 1950-ти, избегнувајќи откритие.

Во близина на брегот на островот Tybee во US state of Georgia, спорадичните скокови на радиоактивноста ја поттикнаа американската влада да бара нуклеарна бомба, затрупана под 15 метри песок и океан.

Споменатото бомбардирање заврши таму на 5 февруари 1958 година, кога два авиони на американските воздухопловни сили се судрија за време на вежба. Еден од бомбардерите, Б-47, носел термонуклеарна бомба Mark 15.

По судирот, нуркачите на US Air Force and Navy пребарале површина од 62 квадратни километри во близина на Savannah Sound во Savannah. Нивната потрага се покажала залудна, оставајќи ја бомбата изгубена со децении.

Пензиониран офицер на американските воздухопловни сили ја рестартирал потрагата, поттикнат од детските сеќавања на инцидентот.

Непријатен потсетник

Таа стои таму како потсетник за тоа колку неред биле работите и колку биле опасни работите, вели Stephen Schwartz, автор на “Atomic Audit: The Costs and Consequences of US Nuclear Weapons Since 1940”.

Некои експерти тврдат дека доколку бомбата биде откриена, попаметно би било да се остави недопрена. Тренинг лет пред падот бил рутински, при што пилоти на американските воздухопловни сили носеле бомби за вежби кои симулираат нуклеарен напад врз Советскиот Сојуз.

Хронологија на воздушни несреќи

Авионите се судриле откако мајор Howard Richardson со B-47, а поручникот Clarence Stewart, со F-86 не успеале да откријат два B-47на нивниот радар и се судриле со Richardson. Сите вклучени во авионската несреќа преживеале, иако Stewart претрпел смрзнатини. Не можејќи да слета со бомбата во бомбардерот, Richardson ја фрлил во океанот од височина од околу 3.000 метри, по што безбедно го приземјил својот B-47.

Што всушност имало во бомбата?

Што се однесува до содржината на бомбата, историските извештаи се разликуваат. Конструкцијата на оружјето барало вметнување на јадро од плутониум да се смета за „целосно“ и способно за нуклеарна верижна реакција. Воздухопловните сили тврдат дека на бомбата на Richardson и недостасувало ова јадро, што е поткрепено со потврда од тоа време.

Сепак, писмото од 1966 година, декласифицирано во 1994 година, се однесува на бомбата како целосно нуклеарно оружје. Во 2001 година, воен портпарол ја призна грешката во меморандумот. Schwartz, исто така, ја истакнува нерешената контроверзност околу капсулата на плутониум.

Пензионираниот офицер на воздухопловните сили Derek Duke повторно го разгоре интересот за изгубената бомба во 2000 година. Последователната проценка на американските воздухопловни сили покажа дека нејзиното извлекување би било скапо, сложено и веројатно без успех.

Причина за загриженост е и ризикот од експлозија на бомба при извлекување. Во рамките на американските воздухопловни сили, обидот за враќање на бомбата се смета за неоправдан, тврдејќи дека вознемирувањето само ќе предизвика повеќе проблеми.

Бомбата, тешка 3,5 тони и со 180 килограми конвенционален експлозив, останала така закопана. Во 2004 година, Duke верувал дека ја нашол, откривајќи високи нивоа на радијација. Американската војска го припишала на природните минерали. Во 2015 година, друго пребарување дало чудни отчитувања на сонар, што довело до операцијата „Успиено куче“. Овој потфат, како и претходниот, на крајот се покажал како неуспешен.

Мистерија која може да се реши само случајно или по природа?

Schwartz тврди дека само случајност или силна бура може да откопа оружје изгубено со децении. Во меѓувреме, американското Министерство за енергетика го обесхрабрува приватното истражување, наведувајќи ги грижите за националната безбедност и јавното здравје.

Инцидентот во Tybee е еден од многуте такви несреќи. Помалку од еден месец подоцна, друг B-47 случајно фрлил нуклеарно оружје на Јужна Каролина, оставајќи голем кратер, но без плутониум. Од 1950 година, американската војска е вклучена во 32 инциденти „скршена стрела“ или губење на нуклеарно оружје.