Дали љубовта постои!

222

Сите оние кои веруваат во љубовта, мораме да ги разочараме.

Психологот Барбара Федриксон објасни во нејзината книга „Love 0.2“ дека љубовта не постои, поточно, не во онаа форма во која вообичаено ја замислуваме.

Таа вели дека љубовта не постои биолошки, односно дека долгорочно не постојат биохемиски реакции во организмот кои се поврзуваат со тоа чуство.

Она што го чуствуваме кон некоја личност всушност е емоционална реакција на „микро момент на позитвен одек. Ние партнерот го сакаме на моменти, а истото тоа можеме да го чуствуваме кон пријатели и соработниците.

Психологот не негира постоење на сродни души, туку објаснува дека сакаме повеќе пати, независно дали сме во врска или не.