Дали хепатитис Ц е измислена болест?!

1337

Научник тврди дека нема научни докази за постоењето на вирусот.

Хепатитис или заболувањето на црниот дроб во последниве години доведе до доходовни можности за ловците на вируси. Хепатит може да биде навистина сериозна состојба и да се спореди со симптоми на грип, кои се развијат во потешки, како висока температура и пожолтување на кожата.

Постојат најмалку 3 вида хепатитис. Хепатитис А е заразна болест која се шири преку нехигиенски услови, но може да биде предизвикан и од најобичен вирус.

Хепатитис Б исто е предизвикана од вирус (откриен во 1960-те години) и кој се пренесува најмногу меѓу хероин зависните, преку игли, меѓу сексуално активни и практичари промискуитетна врски луѓе или од мајка на дете за време на породувањето во земји од Третиот свет.

Третиот тип хепатитис е откриен во 70-тите години и повторно меѓу хероин зависните, алкохоличари и пациенти на кои им е дадена трансфузија на крв. Повеќето од научниците сметале дека во овие случаи, исто така се однесува на хепатитис А или хепатитис B, но при долготрајното набљудување и истражување на овие пациенти не се откриени траги од едниот или другиот вирус.

Како е “откринен” хепатит Ц?

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Грубо кажано 35.000 Американци умираат секоја година од некој од видовите на оваа болест, како процентот на оние кои имаат “не-А и не-Б хепатит” исто така се вклучени во вкупниот број. Денес тој се нарекува “хепатит Ц”. Оваа варијација на хепатитис Б не поседува својстваа на заразна болест, но тој се ограничува на луѓе од одредени ризични групи, и не се протега меѓу останатиот дел од населението и меѓу лекарите кои ги лекуваат пациенти со хепатитис. Сепак, вирусолозите од самиот почеток вперија очи во оваа болест, надевајќи се дека еден ден ќе откријат вирусот кој го предизвикува.

Овој ден доаѓа во 1987 година во лабораторијата, каде тоа се случува, се наоѓа во истражувачкиот центар на компанијата “Хирон”, која се занимава со производство на биотехнологија и се наоѓа од другата страна на заливот на Сан Франциско. Опремени со најсовремена технологија, тим од научници почнуваат да ја проучат болеста во 1982 година, трансфузија заразена крв од пациенти на шимпанзата. Ниту еден од мајмуните не се разболел од хепатит, иако мали знаци на сличен вид на инфекција или црвенило навистина се појавуваат. Следниот чекор на научниците била да истражува ткиво од црниот дроб на присуството на вирусот. Но, не бил откриен ниту еден вирус во неа.

На чекор од целосното разочарување, тимот од научници почнале да бараат дури и најмала трага од вирусот и на крајот одлучиле да прибегнат до засилување на најмалата честичка од генетичката информација, кодирани во молекулата позната како рибонуклеинска киселина (РНК) која како изгледало не припаѓала на генетскиот код на газдата. Овој фрагмент на наводната странска РНК, дојде до заклучок кја научниците, би требало да е генетска информација на некој непознат вирус. Што и да е тоа, тоа се содржи во хепаталните ткива во речиси невидливи количини. Само околу половина од сите пациенти со хепатит Ц имаат оваа ретка странска РНК. И кај оние кај кои е откриена, се утврдува постоењето на само една молекула РНК на секои 10 црнодробни клетки, што тешко може да се посочи како веродостојна причина за болеста.

Екипата од “Хирон” користел нови достапни технологии за обновување на фрагменти од мистериозниот вирус. Сега тие можеле да проверуваат пациенти за антитела против хипотетичкиот вирус и наскоро откриле дека само мал број од пациентите со хепатит Ц имале овие антитела во крвта.

Сега вирусната хипотеза се соочува со се повеќе парадокси. Поголемиот дел од луѓето кај кои истражувањата покажале позитивни резултати за присуство на хипотетички вирус на хепатит Ц, никогаш не еволуирале симптомите на болеста, без оглед на фактот дека “вирусот” во нивната крв не е помалку активен од оние кои навистина се болни од хепатит. Во согласност со неодамна спроведената широка студија, која траеше повеќе од 18 години, оние кои имаат знаци на “инфекција”, живеат толку долго како и оние кои не се заразени со вирусот. Сепак, и покрај овој факт, научниците се придржуваат до нивната линија, како велат дека овој вирус-духт има неопределен латентен период, кој може да трае со децении.

Компанијата “Хирон” не само така загубила 5 години да развива свој нов вирус. Тие го патентирале тест за вирусот и почнуваат да го произведуваат и иницираат јавна кампања за победа на моќни сојузници. Првиот чекор е објавувањето на откритието во добро познато научно списание – “Science”, чиј уредник е Дан Koшлад, професор по молекуларна и клеточна биологија на Универзитетот на Калифорнија во Беркли.

Едвард Пенот, извршен директор на “Хирон”, исто така зазема должност на професор по молекуларна и клеточна биологија на Универзитетот на Калифорнија во Беркли. Спонзориран од “NIH” научна заедница од вирусолози многу брзо одобрува и потврдува кредибилитетот на компанијата во однос на вирусот на хепатитис Ц. Гувернерот на “Хирон” гордо изјавува: “Ние имаме хит-производ”. Официјалната наредба на Министерството за храна и лекови (FDA) за тестирање на донаторската крв донесе на компанијата “Хирон” огромен приход.

Единствено биохемичар Питер Дусберг вели: “Не можам да ви даде ниту еден доказ дека вирусот на хепатит Ц постои. Проучив цела научна литература, за таканаречениот вирус на хепатит Ц и не најдов докази за неговото постоење. ”

Кој е Питер Дусберг?

Peter H. Duesberg

Питер Дусберг е американски биохемичар и професор по молекуларна и клеточна биологија на Универзитетот во Калифорнија, Беркли. Тој е еден од главните претставници на научници со различно размислување. Професорот е со светска репутација во областа на молекуларната и клеточната биологија. Во 1970 година, истражува ретровирусите, кои можат да предизвикаат рак, за прв пат состави генетска мапа на овие микроорганизми. За оваа и последователните достигнувања во областа на микробиологија научникот е избран за член на Националната академија на науките на САД.

Во 1986 година добива седумгодишен грант за спроведување на истражувањата од водечки научни и медицински центри во САД, од Националниот институт за здравство.

Проф. Питер Дусберг станува познат и со тврдење дека вирусот на СИДА-та е во спротивност со сите закони на заразните болести. Како пример тој наведува дека на испитание 15.000 сопруги на “ХИВ-позитивни” Американци, поради некоја причина, не се заразиле со вирусот, иако продолжиле да имаат секс со мажите. Проф. Питер Дусберг постојано добивал смртни закани за овие свои тврдења. Во тоа време е убиен и главниот медицински статистичар кој подготвувал материјал, во кој се докажува дека ако земате лекови AZT пациенти со СИДА умираат побрзо во споредба со оние кои не го пијат. Овој лек и носи на компанијата “Wellcome” милијарди долари профит.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.