Bullying (малтретирање) – “Јазикот нема коски, но доволно е силен да скрши срце” – Експеримент со две јаболка

645

Жална е реалноста што многу луѓе, мали и големи, млади и стари, ги исмејуваат луѓето околу себе за лична сатисфакција, без да помислат дека еден погрден збор може да остави огромна лузна врз нечиј живот.

Една креативна учителка инспирирана од случка од својот живот, решила да ги подучи децата за вистинските вредности во животот. Таа со помош на скапано и здраво јаболко им одржала важна лекција на учениците за последиците кои исмејувањето и малтретирањето ги оставаат во туѓата внатрешност.

Прочитајте го и пренесете го примерот со две јаболка, која несомнено ќе се вгнезди во малото главче на секое детенце кое ќе ја чуе.

На еден од денешните часови, им претставив на децата две јаболка (децата не го знаеа ова, но пред да започне часот јас неколкупати го фрлав едното на подот. Двете јаболка изгледаа исто, не можеше да се забележи).

Продолжува на страна 2