Британците под Стоунхенџ градат тунел и тоа од многу важна причина

185

Во Велика Британија дадено е „зелено светло“ за изградба на тунел под Стоунхенџ, вреден 2,2 милијарди долари, со цел да се отстрани главниот близок пат што одамна го уништи мистериозниот, праисториски круг на камења во јужна Англија.

Стоунхенџ, еден од најпознатите споменици од праисторијата, вклучува ров стар 5000 години и камен круг од неолит со насипи од раното бронзено време во близина.

Државното министерство се согласува дека овој проект ќе донесе придобивки за Стоунхенџ, бидејќи туристите нема да мора да ги слушаат автомобилите што минуваат и да им го одвлекуваат вниманието, рече министерот за транспорт на Велика Британија, Грант Шарпс.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.