Бананата е богата со витамини и фолна киселина

229

Многумина сметаат дека бананата е овошје кое ќе допринесе во покачувањето на килограми, а во суштина таа претставува едно од ретките намирници богата со голем број на витамини и фолна киселина.

Витамини: Богата е најмногу со витамин А, Б3, Ц и фолна киселина.

Мг во 100 г:

Витамин А: 38

Витамин Е: 0,5

Витамин Б1: 0,05

Витамин Б2: 0,06

Витамин Б3: 0,70

Витамин Б6: 0,37

Витамин Ц: 11