Француските училишта ги укинуваат зборовите “мајка и татко”! Се воведуваат зборовите “Родителите 1 и 2”

2321

Француските училишта ќе ги заменат зборовите “мајка” и “татко” со “Родител 1” и “Родител 2”, откако измената на законот минатата недела мина низ францускиот парламент.

Новата Конвенција, наводно, е фокусирана на елиминирање на дискриминацијата на истополовите родители, но критичарите велат дека се “дехуманизира” родителството и може да доведе до полемики за тоа кој е класифициран како “родител”.

Амандманот, усвоен како дел од поширокиот план за изградба на таканаречено “училиште за доверба”, исто така, ќе спроведе задолжително одење на училиште за тригодишни деца.

“Овој амандман се обидува да постави правна разновидност на семејствата на децата во административни обрасци кои се поднесуваат во училиштето”, изјави Valerie Petit, парламентарката од редовите на REM партијата на Емануел Macron.

“Имаме семејства кои се соочуваат со крлежи заглавени во прилично старомодни социјални и семејни модели. За нас, овој закон е мерка за социјална еднаквост.”

“Веќе сум напишала дека особено сум шокирана и изненадена со “контроверзите” околу формите на родителите, мајка – татко”, објави на Twitter поранешниот израелско-француски новинар Julien Bahloul, велејќи дека и таа е истополов родител.
“Мајка и татко се родители, ништо не е навредува во тоа. Во Телавив овие изрази одамна се променети без проблеми”.

Предлогот да се отстранат термините “мајка” и “татко” во корист на посеопфатен, неспецифичен јазик поврзан со полот, постои од расправата одржана во 2013. година пред легализација на истополовите бракови.

“Кога ќе слушнам како луѓето велат дека тоа е старомоден модел, би ги потсетил дека денес меѓу граѓаните има околу 95 проценти од сопружниците на мажи и жени” – изјави францускиот конзервативен пратеник Xavier Breton за најновиот амандман. Колегата конзервативец, пратеникот Fabien Di Filippo, го осуди новиот закон како “застрашувачка идеологија”.

Меѓутоа, не само конзервативците ја оспоруваат ефективноста на новата легислатива. Alexandre Urwicz, претседател на AFDH, на француската организација на истополови родители, е загрижен дека законодавството може да создаде “родителска хиерархија”.

“Кој е “родител број 1 “, а кој е “родител број два?” – прашува тој, додавајќи дека наместо тоа можат да се користат помалку контроверзни изрази “татко, мајка и законски застапник”.

Амандманот може да го отфрлат најголемиот дел од францускиот Сенат, но потоа ќе се врати во француското Национално собрание за понатамошно разгледување.

Дебатата околу новиот закон беснее на францускиот Твитер. Но, постојат и други гледни точки. “Мојот сопруг и јас се обидуваме да одлучиме кој е родител 1 и кој е родител 2” – се пошегува еден корисник на Твитер.