Ма, тоа не е ништо! Google призна дека заборавил да им каже на корисниците за скриениот шпионски микрофон во “Nest Secure”.

1073

Сѐмоќниот технолошки гигант Google се извинил што заборавил да им каже на корисниците дека безбедносниот уред “Nest Secure” за сигурност во домовите е опремен со вграден микрофон. Ма тоа не е ништо, дечки!

Безбедносниот уред на Google, “Nest Secure”, им овозможува на корисниците да поврзат десетици детектори на движење, магнетни аларми за врати и безбедносни камери на централната контролна единица.

Централната единица го следи корисникот со испраќање сигнали ако нешто не е во ред. Нејзините првични технички спецификации не спомувале ништо за потенцијалните шпионски уреди скриени во внатрешноста на уредот.

Се разбира, Google предизвика збунка, кога објави претходно овој месец, дека сопствениците можат да го користат својот Nest Secure hub за да упатат наредби и прашања до Google Assistant, како што е “активирање на алармот”, “дали ми треба чадор денес?” Или “ти го шпионираш секое мое движење?”

Дури и по објавувањето на интеграцијата на Google Assistant, компанијата не спомна скриен микрофон.

Дури по прашањето за сомнителни корисници и заговорници за приватност Google призна дека Nest Secure има постојано вграден микрофон, и велат дека тоа не е некоја голема работа.

“Микрофонот на уредот никогаш не бил наменет да биде тајна, но требал да биде наведен во техничките спецификации. Тоа е грешка од наша страна. Микрофонот никогаш не бил вклучен и активиран, бил само кога корисниците експлицитно ја овозмоиле оваа опција”, рекоа од Google.

Од тогаш, техничкиот гигант ги смени техничките спецификации на уредот и го вклучи микрофонот. Сепак, заговорниците на приватноста и оние кои се плашат од “Големиот брат” во нивните спални соби, ако не го одобрат тоа во опциите.

Впрочем, ова е истиот оној Google чии автомобили снимале “Street View” … и “случајно” собрале податоци од илјадници Wi-Fi мрежи во периодот меѓу 2007 и 2010.

Исто така, тоа е оној Google, чија сестринска фирма инсталирала илјадници бесплатни WiFi киосци низ Њујорк, кои потенцијално ги следат движењата на корисникот, и истиот оној Google што ја користи технологијата за препознавање на лицата на корисниците без нивна согласност.

Сепак, можеби е најстрашен интерниот видеозапис кој минатата година “протече“ од Google, кој ја опишува иднината во која Google ги зачувува податоците на корисникот и ги користи за да ги охрабри корисниците на однесувањето кое ги “одразува вредностите на Google”.

Google тврди дека видеозаписот (јавноста никогаш не би смеела да го види) е осмислен да “предизвикува расправии” и дека “не е поврзано со било какви тековни или идни производи”.