Научниците откриле луѓе-мутанти, кои се имуни на смртоносни болести

1595

Американски научници од медицинскиот центар “Маунт-Синај” испитуваа геноми на 500.000 случајно избрани луѓе од различни раси и различен пол. Меѓу нив тие открија 13 лица со сериозни генетски мутации кои би требало да бидат умрени уште во раното детство.

За експериментот раскажува статија во NATURE BIOTECHNOLOGY. По внимателна анализа научниците дошле до заклучок дека овие луѓе имаат ретка генетска мутација која ги штити од смртоносни мутации и за другите болести. Истражувањата почнаа, за да се утврди за какви гени се пројавуваат мутации во едно од 584 генетски нарушувања, откриени досега.

Така се покажало дека 13-те од кои учествувале во експериментот имаат смртоносни мутации, но се уште се жив и здрав. Сега тимот се фокусирал кон разјаснување што точно ги блокира смртоносните мутации и се надеваат да помогнат на идни генерации родени со генетски мутации.