Ако вашето дете го учите на толеранција и вие треба да бидете полни со толеранција

225

Играјќи се со играчки наменети за полесно прифаќање на различностите, како што се куклите со потемна боја на кожата или во инвалидска количка, децата учат да ги прифаќаат таквите луѓе

Иако толеранцијата кон другите се чини модерен проблем, бидејќи луѓето сѐ почесто мигрираат и повеќе има припадници на другите раси и националности во блиското окружување, всушност отсекогаш имало и различни, на било кој начин. А почетна точка на секоја вредност која сакаме да ја пренесеме на детето – е во семејството и со родителски пример. Па тоа е, експертите се согласуваат, почетокот на образованието за толеранција, толеранција на другите луѓе од различни култури. На детето треба да му се всади дека секое однесување има позитивна намера. Секоја животна ситуација во која можете да се најдете со детето е модел за учење, вели Јелена Врсаљко дипломиран социјален работник, психотерапевт и НЛП тренер, и додава:

– Поради фактот дека децата на рана возраст најмногу учат од моделот на родителот, нивна е и одговорноста да се однесуваат во согласност со оние вредности кои сакаат да ги усвојат нивните деца.

Значи, ако се најдете со детето во ситуација во која е некој агресивен кон вас, запрашајте се која е позитивната намера на таа агресивна комуникација, бидејќи сигурно нема ништо против вас лично, особено ако ве гледа за прв пат. Затоа, најдобро е во таквите услови да продолжите да комуницирате на смирувачки и толерантен начин, па така по некое време и тоа лице можеби ќе го промени однесувањето.

– Она што можеме е да им објаснуваме на децата е начинот на кој нивното однесување влијае на другите. На пример, ако слушнете дека детето ѝ вели на нејзината пријателка, “Нема да те повикам на мојот роденден, е многу популарна фраза во деновите поминати во градинка, разговарајте со него за тоа како се чувствува неговата мала пријателка. Можете да го прашате како се чувствува тој кога некој му го вели тоа него – забележува Врсаљко . Исто така, можете да си поиграте со куклите или плишаните играчки. Во овој случај, родителот ја води играта со цел детето да слуша дека една личност која е на било кој начин отфрлена се чувствува лошо. Родителот може советува нашиот соговорник, да земе некој нов лик и да го утеши отфрлениот и да направи некој среќен крај. Кога ликовите се чувствуваат добро, играта е полабава, позабавна и полесно да тече, да се одвива. Детето сведочи на тоа дека и на несвесното ниво, добива инструкции. За таквите игри се погодни играчки кои се наменети да ги сензибилизираат децата за лицата со секаков вид на попреченост или со различна боја на кожата. Родителот кој сака да го запознае детето со тоа може да ги набави овие играчки и да ги користи во секојдневната игра.

Значи, најдобар начин да се научи детето на толеранција е дека и ние самите сме толерантни, што се развива во најнормалните животни околности. Во одредени ситуации тоа значи дека ако детето, според критериумите на родителите згрешило, немојте, советува психолог, само критички да му се нафрлите, туку објаснете му зошто не е добро тоа што направило, кои негативни последици може да има тоа што го стори за него, за другите, за имотот. Се разбира дека убавото објаснување не го исклучува предупредувањето дека ќе му следи казната ако го направи тоа повторно и покрај родителското предупредување и држете се до тоа.

Ако, на пример, семејство минува низ градот во саботата наутро, а на улица е лице со тешка попреченост кој проси, родителите можат да му објаснат на детето дека тој човек не може да се грижи за себе, а кој знае од кои причини е принуден да пита на улиците. Родителите можат да му дадат паричка на просјакот.

Исто така, кога ќе забележите во околината толерантно однесување, родителите можат да го предупредат детето на тоа и да го повикаат и само да се однесува така.

Никако немојте да му се заканувате на детето со лошите чичковци и тетки според принципот: “Сега ќе дојде лошиот чичко и ќе те земе ако не бидеш добар” или “Немој сега да ја повикам онаа тетка, па таа да ти се развика”, или нешто слично, за да не се развие страв кон луѓето кои сте ги “искористиле”. Со тоа ќе постигнете само краткорочна послушност кај детето.

Важно е родителите да не коментираат за другите во однос на етничката, половата или друга карактеристика со негативен предзнак на грд речник, бидејќи колку и да им зборуваме на децата нешто, а не се однесуваме соодветно со тоа, детето нема да го усвои тоа на ниво на својата личност.

И конечно – родителите кои детето сакаат да го научат на толеранција и самите треба да бидат толерантни

Од Снежана Бабиќ Вишњиќ

 Сторете и Вие нешто убаво за вас – Cashback

Регистрирајте се! https://cbw.to/4d9crg

Повеќе за Cashback на следниов линк: Cashback world | Cashback – Враќање пари при секое купување

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете БЕСПЛАТНО ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk