Еве како секојдневното гледање во смартфонот влијае на вашето здравје

222

Смартфонот ве поврзува со работа, пријатели, семејство, забава и вести. Тој понекогаш е ваше спасение. Но, лесно е да се занесете и да поминете премногу време загледани во тој минијатурен екран.

Ова е потврдено со резултатите од студијата објавена воInternational Journal of Community Medicine and Public Health, според која учесниците во оваа студија „користат паметни телефони околу 4 часа на ден“.

„Паметните телефони можат лесно да ни го одвлечат вниманието. Луѓето, особено студентите, затоа лесно претеруваат со употребата на паметни телефони”, заклучува студијата.

Па, што може таквата прекумерна употреба да им направи на нашите тела?

Може да предизвика проблеми со спиењето

„Мелатонинот е хормон во вашето тело кој игра улога во квалитетот на сонот. Производството и ослободувањето на мелатонин во мозокот е поврзано со времето од денот, односно се зголемува кога е темно и се намалува кога е светло“, велат од клиниката Мајо.

„Изложеноста на цврсти LED диоди кои емитуваат теснопојасна светлина со пократки бранови должини на спектарот може да обезбеди нефармаколошка противмерка за нарушен сон, асинхрони деноноќни ритами или намалена будност“, се наведува во студијата од Journal of Applied Physiology.

Може да предизвика замор на очите

„Кога гледате во екранот, толку сте занесени што заборавате да трепнете. Стапката на трепкање оди од 15 пати во минута до пет или седум пати во минута“, рече др. Метју Гардинер во неодамнешното интервју за Harvard Health.

„Изворите на интензивна светлина можат да предизвикаат непријатност“, вели др. Гардинер. Оваа непријатност е предизвикана од сјајот од екранот на телефонот и потребата од постојано фокусирање, што може да доведе до напрегање на очите или заматен вид, пишува Eat This, Not That.

Може да предизвика болка во вратот

„Предолгото гледање во телефонот кај повеќето луѓе доведува до позиција каде што е свиткан вратот и лицето е спуштено“, вели др. Колин Барто: „Со текот на времето, ова може да создаде голем напор во вратот, предизвикувајќи грчеви во мускулите, болка и продолжено абење на самиот ‘рбет“.

Може да предизвика вознемиреност и депресија

„Се смета дека интензивната или честа употреба на мобилен телефон е поврзана со широк спектар на симптоми, однесувања и психолошки фактори поврзани со менталното здравје“, се наведува во студијата од Меѓународниот весник за истражување на животната средина и јавно здравје.

„Времето поминато на уреди одзема време од други активности и однесувања, како што се физичка активност, социјални интеракции што поддржуваат или одложувања во извршувањето деловни или училишни задачи. Студијата заклучува дека содржината на мобилниот телефон „може да генерира поголеми нивоа на психолошки стрес и физиолошка возбуда. Повисоки нивоа на возбуда можат негативно да влијаат на спиењето и закрепнувањето и на друг начин да придонесат за стрес и лошо здравје“.

Може да предизвика болка во зглобовите

„Болките во зглобовите се чести кај корисниците на мобилни телефони, а зголемената употреба на мобилни телефони ја зголемува болката и попреченоста во зглобовите“, се вели во студијата на Pakistan Journal of Medical Sciences.

Може да предизвика лошо држење на телото

„Продолжената употреба на паметни телефони предизвикува неправилно држење на телото, како што е држење на вратот напред, неправилно држење на телото или свиткани раменици“, се вели во студијата во Journal of Physical Therapy Science.

Може да предизвика зависност

„Зависноста од мобилни телефони и повлекувањето од мобилните мрежи може да го зголеми гневот, напнатоста, депресијата, раздразливоста и немирот што можат да го променат физиолошкото однесување и да ја намалат ефикасноста на работата“, се вели во студијата објавена во International Journal of Pharmaceutical Investigation.

Зависноста од телефонот е реална и колку повеќе време поминувате гледајќи во него, толку повеќе ќе сакате да се загледате во тој мал екран.